Frešo: Slovensko na opravu ciest potrebuje miliardu!

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 09:43 • 2 min
Frešo: Slovensko na opravu ciest potrebuje miliardu!

BRATISLAVA - Na opravy ciest na celom Slovensku, ktoré sú v rukách samosprávy, chýba podľa poslanca Národnej rady SR za SDKÚ-DS a bratislavského župana Pavla Freša asi miliarda eur.

slovakia

left justify in out

"Žiadna daň z motorových vozidiel nepokryje takú údržbu ani v horizonte desiatich rokov," uviedol dnes v parlamentnej rozprave k dvojici noviel o miestnych daniach a o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samosprávy Frešo. Otázku investičného dlhu v cestnej infraštruktúre považuje šéf SDKÚ-DS za dlhodobý problém, o ktorom sa musí začať diskutovať. Do úvahy podľa Freša v tomto prípade prichádza aj vážna debata o zmenách v parametroch fiškálnej decentralizácie, ktoré sa nastavovali na prelome tisícročí.

Obe novely, ktoré do národnej rady predložil poslanec za SaS Juraj Miškov, považuje Frešo za spravodlivé. Podľa jeho slov riešia akútny problém s opravou ciest v Bratislave a poukazujú aj na to, že sa s touto otázkou musí Slovensko aj v ďalších krajoch a mestách vysporiadať v budúcnosti. 

Podľa Miškovovej novely by z výnosu z dane od majiteľov áut išlo kraju 80 percent sumy a Bratislave 20 percent. Tento pomer podľa Miškova zodpovedá pomeru kilometrov ciest, ktoré má v správe kraj a mesto, kraj sa stará o približne 400 km ciest a mesto spravuje približne 100 kilometrov ciest. Na oplátku Miškov ako kompenzáciu výpadku príjmov kraja navrhuje spravodlivejšie rozdelenie výnosu z dane od fyzických osôb, kde je Bratislavský kraj oproti iným znevýhodnený, na obyvateľa poberá výrazne menej ako ostatné kraje. Frešo s návrhmi súhlasí, pre Bratislavský kraj sú fiškálne neutrálne. 

Frešo zároveň zdôraznil, že aj keď má kraj s hlavným mestom oproti iným krajom v správe relatívne menej km ciest, ide o komunikácie, ktoré sú enormne vyťažené, a aj ich údržba je finančne náročnejšia ako pri cestách, po ktorých jazdí neporovnateľne menej automobilov. 

Mesto na svojom území spravuje cesty I. a II. triedy a prejazdné úseky, bratislavské mestské časti sa starajú o cesty III. a IV. triedy. Bratislavský samosprávny kraj sa stará o cesty v okolí hlavného mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies