Frešo sa nebojí o pohotovostné služby v NsP v Malackách

NETKY.SK • 4 Október 2013, 12:28 • 2 min
Frešo sa nebojí o pohotovostné služby v NsP v Malackách

BRATISLAVA - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo sa nebojí o osud ústavnej pohotovostnej služby a lekárskej služby prvej pomoci v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Malackách.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie o dofinancovaní týchto služieb necháva na nové zastupiteľstvo, pričom priznáva, že koaličnou väčšinou v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja by pravdepodobne dokázali rozhodnúť aj v tomto volebnom období. Podľa vyjadrenia pre agentúru SITA chcel Pavol Frešo, aby bol návrh na financovanie služieb prijatý v zastupiteľstve konsenzuálne, no to sa nepodarilo. O služby sa však neobáva a myslí si, že problém financovania služieb sa vyrieši v novom zastupiteľstve ako jeden z prvých.

"Ak vieme, že tento záväzok presahuje náš mandát, chceli sme mať širšiu dohodu. Neprehlasovať to hlasmi koalície. Keď sa však širšia dohoda nepodarila, tak sme to nechali na nové zastupiteľstvo," povedal pre agentúru SITA Frešo a dodal, že materiál by asi prešiel hlasmi koaličných poslancov, no nebola by to férová dohoda. Frešo zároveň dementoval, že na financovanie nemocnice navrhli tri milióny eur. "My sme navrhli, že ak nemocnica má kontrakt s poisťovňou, ktorý nepokrýva lekársku pohotovosť a ústavnú pohotovosť, tak prispejeme práve na platy lekárov, sestier a réžiu, ktorá s tým súvisí," povedal Frešo, podľa ktorého mali prispieť iba do výšky oprávnených nákladov a maximálne do milióna eur ročne. 

Napokon návrh na dofinancovanie ústavnej pohotovostnej služby a lekárskej služby prvej pomoci v NsP Malacky stiahli z rokovania zastupiteľstva. Ako povedal Frešo, pred rokovaním na zastupiteľstve za ním prišiel predseda poslaneckého klubu Smer Miroslav Baxa, ktorý povedal, že návrh nepodporia. "To bol dôvod, pre ktorý sme tento návrh stiahli. Ak nemáme konsenzus, nebudeme robiť záväzok na tri roky dopredu," povedal Frešo. Ako sa vyjadril pre agentúru SITA Miroslav Baxa, nie je pravda, že prišiel za predsedom BSK a informoval ho, že nepodporia návrh. "Prišli sme a chceli sme vysvetliť, ako to presne bude s financovaním. Z materiálov na rokovanie zastupiteľstva to nebolo zrejmé," povedal Baxa a doplnil, že poslanecký klubu Smeru sa aj snažil zvolať mimoriadne zastupiteľstvo, aby rozhodli o podpore služieb v nemocnici ešte v tomto volebnom období. Problém však vidí v tom, že poslancov Smeru v Bratislavskom kraji je len 12 a na mimoriadne zastupiteľstvo ich potrebujú 15. 

"V žiadnom prípade sa nebojím, že by Malacky mohli prísť o ústavnú pohotovosť. Práve naopak, myslím si, že tento problém sa v novom zastupiteľstve vyrieši ako jeden z úplne prvých k spokojnosti všetkých," povedal Frešo, podľa ktorého je téma prepolitizovaná a berie ju ako akt predvolebného boja. "Aj poslanci Smeru majú voličov v Malackom okrese a neviem si predstaviť, že by nepodporili to, aby tam tieto služby ostali zachované," vyjadril sa Frešo a zdôvodnil tak, že nemá strach o zachovanie pohotovostných služieb. 

Podľa Freša nemocnica potrebuje riešenie od 1. januára 2014 a nové zastupiteľstvo teda bude musieť rýchlo rozhodnúť. "Je tam časová rezerva. Vytvorili sme aj odbornú komisiu s odborníkmi zo zdravotníctva a tam hľadáme dlhodobé riešenia tak, aby došlo ku konsenzu. Dovtedy máme ubezpečenie z nemocnice, že nebudú prepúšťať žiadnych lekárov ani sestry," uviedol Frešo, podľa ktorého sú problémy nemocnice s poisťovňou známe približne rok. "Príprava riešení trvala do júna tohto roka, pričom sme čakali aj na júnové schválenie Plánu sociálneho a hospodárskeho rozvoja Bratislavského kraja, ktorý by umožnil dofinancovať služby v Malackej nemocnici," dodal Frešo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies