Frešo: Protikorupčný kurz by mali absolvovať politici

NETKY.SK • 25 August 2015, 09:39 • 2 min
Frešo: Protikorupčný kurz by mali absolvovať politici

BRATISLAVA – Vláda posiela lekárov na protikorupčný kurz, ten by však podľa SDKÚ-DS mali absolvovať aj politici.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ak chce proti korupcii vláda bojovať, musí pripraviť a aplikovať opatrenia, ktoré sa dotknú každej oblasti verejného života. Návrh , podľa ktorého budú lekári povinní absolvovať kurz protikorupčného správania, je len vytváranie dymovej clony, povedal Frešo. „V našej krajine je, žiaľ, v mnohých prípadoch korupcia vnímaná ako súčasť našej kultúry. Ak niekto hovorí, že nie je, tak je to mylná predstava. Korupcia je choroba, ktorá postupne ničí národ. Boj proti nej musí byť celoplošný, nielen pri vybraných kategóriách,“ dodal.

 

Podľa vládnej novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti bude podmienkou na výkon zdravotníckeho povolania aj absolvovanie vzdelávania o protikorupčnom správaní, ktoré sa preukazuje osvedčením o absolvovaní príslušného vzdelávacieho programu, ktorý zabezpečuje Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave samostatne alebo v spolupráci so zamestnávateľmi. Absolvent štúdia v zdravotníckom študijnom odbore, ktorý získal odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania, je povinný získať osvedčenie o absolvovaní vzdelávania o protikorupčnom správaní do jedného roka od začatia výkonu zdravotníckeho povolania. „V zdravotníctve, rovnako ako vo všetkých oblastiach života na Slovensku, sa, žiaľ, môžeme stretnúť s korupciou. Je našou povinnosťou ju eliminovať. Vláda však pri príprave tohto zákona využila negatívne nálady v spoločnosti a zo zdravotníckych pracovníkov urobila samostatnú kategóriu – úplatkárov bez výnimky. Je to dehonestácia lekárskeho stavu,“ reagoval podpredseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS Valerián Potičný.

 

Pre SDKÚ-DS je jedným z najprotikorupčnejších opatrení v histórii samostatnosti zverejňovanie zmlúv na internete. To na návrh SDKÚ-DS zaviedla vláda Ivety Radičovej. Kabinet Roberta Fica k žiadnemu podobne odvážnemu kroku nenabral odvahu. „Ak chceme skutočne úprimne bojovať proti korupcii, musíme riešiť všetky oblasti verejného života, nielen zdravotníctvo. V prvom rade má byť protikorupčný kurz povinný pre všetkých ministrov a poslancov. Zároveň je nevyhnutné, aby politici zverejňovali podrobné majetkové priznania,“ dodal predseda Sekcie spravodlivosti SDKÚ-DS Ján Keselý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies