Frešo: Pri implementácii europrojektov cheme byť nápomocní aj naďalej

NETKY.SK • 27 Október 2014, 09:17 • 2 min
Frešo: Pri implementácii europrojektov cheme byť nápomocní aj naďalej

BRATISLAVA – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce aj v programovacom období 2014-2020 pomáhať pri implementácii europrojektov prostredníctvom svojho sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Bratislavský kraj (SORO pre OPBK). Jednohlasnú podporu tomu vyjadrili aj krajskí poslanci na piatkovom (24. 10.) zasadaní zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

V období 2014-2020 budú v Bratislavskom kraji pre nový Integrovaný regionálny operačný program (IROP) zriadené až dva sprostredkovateľské orgány, SORO BA na magistráte hlavného mesta a SORO BSK v rámci kraja. "Hoci sa primátor hlavného mesta Bratislavy Milan Ftáčnik prihovára za to, aby mal sprostredkovateľský orgán na magistráte v kompetencii až 2/3 územia Bratislavského kraja, poslanci BSK sa zhodli na tom, aby SORO BSK pôsobil v katastroch všetkých obcí okresov Pezinok, Senec a Malacky," informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.
      

Aj podľa predsedu BSK Pavla Freša by "mestské" SORO malo mať pôsobnosť iba v katastri mesta v Bratislava a ostatné územie by malo kompetenčne ostať pre sprostredkovateľský orgán kraja. "O územnej kompetencii oboch sprostredkovateľských orgánov budeme s primátorom hlavného mesta dnes rokovať," uviedol predseda BSK Pavol Frešo.
      

Kvalitu sprostredkovateľského orgánu dokazuje podľa Pavla Freša pozitívne čerpanie, i napriek obmedzeným možnostiam, tiež nízka chybovosť projektov, výsledky externých audítorov a hlavne spokojnosť starostov a primátorov. Cez OPBK sa podarilo v rámci bratislavského regiónu zrealizovať a finančne podporiť 135 projektov. Do konca roka 2015 je potrebné ukončiť ešte 63 projektov. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) je pre OPBK vyčlenených 95,2 milióna eur.
      

Celkové čerpanie eurofondov na Slovensku je k 31. augustu 2014 54,9 percenta (6,35 miliardy eur) z 11,6 miliardy eur. Čerpanie OPBK je v súčasnosti na úrovni 56,3 percenta (53,6 milióna eur) a OPBK je na 5. mieste zo všetkých operačných programov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies