Frešo pozýva na hru Natálka všetkých, ktorí majú záujem, aby sa tu nezakorenil extrémizmus

NETKY.SK • 10 Február 2017, 17:06 • 2 min
Frešo pozýva na hru Natálka všetkých, ktorí majú záujem, aby sa tu nezakorenil extrémizmus

BRATISLAVA – Dokumentárnu hru Natálka o útoku neonacistov na rómsku rodinu by malo podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša vidieť čo najviac ľudí.

slovakia

left justify in out

„Urobíme všetko preto, aby sme to predstavenie odohrali aj na inej scéne, ale tentokrát nielen pre študentov, ale pre všetkých, ktorým záleží na našej spoločnosti, pre všetkých tých, ktorí majú záujem, aby sa tu nezakorenil extrémizmus,“ povedal na dnešnej tlačovej besede Frešo.

 

Reagoval tým na podnet, ktorý podal na Generálnu prokuratúru (GP) SR v utorok 7. februára Igor Cagáň. Frešo chce na verejné predstavenie pozvať aj autorov podania na GP a tak ako na školách plánuje po jeho skončení diskusiu. Presný termín a miesto verejného predstavenia hry Natálka ešte dohodnutý nie je, organizátori o ňom budú informovať.


Cagáň GP SR žiada, aby vyšetrila, či pri predstavení nedochádza k trestnému činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, aby sa až do prešetrenia uvádzanie inscenácie pozastavilo a venovala sa mu aj školská inšpekcia. Konkrétne mu prekáža, že počas dokumentárnej inscenácie "postava maskovaného muža napíše na tabuľu výroky 'Na stráž!' a 'Do plynu!' a k výrokom dokreslí hákový kríž a v niektorom ďalšom výstupe je hákový kríž prekrytý soškou Panny Márie".


Inscenácia Natálka nie je útokom na kresťanské myslenie, upozornil na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla (SND) Roman Polák. Pripomenul, že hra je určená študentom stredných škôl a je súčasťou projektu SND Divadlo proti extrémizmu, ktorý vznikol v Činohre SND v spolupráci s BSK a občianskym združením (OZ) Living Memory ako reakcia na povolebné obdobie, keď sa do parlamentu dostali ľudia s extrémistickým myslením. “Zmyslom projektu je vytvoriť priestor na uvažovanie o tolerancii a láske k blížnemu. Ak niekto podal podnet na GP SR, tak sa snaží toto predstavenie zdiskreditovať a zastaviť,“ citoval Polák z reakcie SND, ktorú SITA zverejnila už vo štvrtok 9. februára. Dodal, že hru by mali posudzovať ľudia, čo ju videli.

 

Pripomenul tiež, že diváci v inscenácii vidia pobožnú a veriacu matku dieťaťa, ktorá sa modlitbou Zdravas Maria utieka pod ochranu Matky Božej, keď rodinu ohrozuje dvojica neonacistov. Túto rodinu zachránila viera a láska a to je podľa SND posolstvom inscenácie. Ako na dnešnej tlačovej besede, ktorá sa konala na najbližšej zastávke putovnej hry, na bratislavskom gymnázium na Pankúchovej ulici, doplnil Frešo, o hre treba viesť dialóg. „Som presvedčený, že keď dnes zakážeme umenie, tak zajtra zakážeme slobodu slova a pozajtra máte po demokracii, netreba nič zakazovať, máme totalitu,“ dodal predseda BSK.


SND vo štvrtok 9. februára agentúre SITA poskytlo aj stanovisko právnika Pavla Nechalu. Podľa Nechalu by GP mala takéto trestné oznámenie odmietnuť. "Nie sú splnené zákonné požiadavky pre začatie trestného stíhania, keďže inscenácia má, naopak, za cieľ dramatizáciou historických udalostí poukázať na problémy spoločnosti. V žiadnom prípade nepodnecuje a ani nehanobí jednotlivca alebo skupinu obyvateľov," píše sa medzi iným v Nechalovom stanovisku.


Prvé uvedenie hry Natálka na strednej škole zorganizoval BSK v pondelok 6. februára na Gymnáziu v Pezinku. Po každom uvedení tohto putovného predstavenia pre stredoškolákov nasleduje diskusia s odborníkmi. Ako na dnešnej tlačovej besede upozornil Ľubomír Morbacher z OZ Living Memory, ktoré odborné diskusie po hre vedie, poslaním diskusií je, „že by sa ľudia mali k sebe chovať slušne, nemali by sa rozdeľovať podľa národnosti, rasy a nemalo by nikdy dochádzať k takýmto činom a my musíme tomu zabrániť“. BSK avizuje ďalšie uvedenia hry na troch stredných školách v Bratislave. Najbližšie bude už v pondelok 13. februára na Gymnáziu na Pankúchovej ulici v bratislavskej Petržalke. Následne na marec sú v pláne zatiaľ dve predstavenia na stredných školách v hlavnom meste. Školy, ktoré majú záujem o predstavenie, môžu svoj záujem hlásiť na adresu protiextremizmu@snd.sk


K spomínanému podnetu Cagáňa na GP SR sa pripojil kandidát strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko na post ombudsmana Anton Čulen a podanie zverejnil na webstránke občianskeho združenia Aliancia za nedeľu, na adrese https://alianciazanedelu.sk/?p=12461.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies