Frešo požiadal o poslanecký prieskum na ministerstve pre ropovod

NETKY.SK • 2 August 2013, 10:17 • 2 min
Frešo požiadal o poslanecký prieskum na ministerstve pre ropovod

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS a poslanec NR SR Pavol Frešo dnes listom požiadal predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mikuláša Hubu, aby na jeho najbližšie zasadnutie zaradil do programu výboru návrh na uskutočnenie poslaneckého prieskumu na Ministerstve hospodárstva SR v súvislosti s plánmi na výstavbu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Frešo pre agentúru SITA, otázka tohto ropovodu je opätovne predmetom verejného záujmu občanov v Bratislavskom kraji. „Napriek tomu, že minister Tomáš Malatinský ešte nedávno tvrdil, že nie je nič rozhodnuté a v hre sú aj iné trasy ako trasa cez obývané územia v Bratislave, tento týždeň sme sa z médií dozvedeli, že Slovensko už cez spoločnosť BSP investovalo 9,25 milióna eur na výkup pozemkov v Rakúsku. Minuli sa na to milióny, ale zatiaľ nikto nepredstavil finálnu koncepciu,“ povedal poslanec NR SR Pavol Frešo.

Podľa Freša je nemysliteľné, že kým na slovenskej strane sa stále diskutuje o desiatich možných variantoch trasy ropovodu, v Rakúsku je už o jeho umiestnení rozhodnuté. Navyše sú aj vykúpené potrebné pozemky, pričom prípojný bod so slovenskou časťou ropovodu by mal byť v blízkosti rakúskej obce Kittsee. To podľa neho môže ovplyvniť rozhodnutie o trase ropovodu na Slovensku a výrazným spôsobom favorizovať tie trasy, ktoré vedú mestom. 

Ministerstvo hospodárstva SR v reakcii uviedlo, že investície, ktoré boli už vynaložené, sa takmer výlučne týkali prípravy trasy ropovodu Bratislava - Schwechat (BSP) na území Rakúska, vrátane výkupov pozemkov. "Táto trasa je v súčasnosti pripravená takmer na 100 %. Jej usporiadanie súviselo s pôvodnou trasou ropovodu, ktorá sa na rakúskej strane nemenila a bola realizovaná ešte pred rokom 2009 a po ňom, keď Slovenská republika podpísala s Rakúskom Memorandum o výstavbe ropovodu BSP," uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. 

V tom čase podľa neho nebol prechod ropovodu cez územie hlavného mesta SR Bratislavy vo variante nazývanom ako južný koridor vôbec spochybňovaný. "Napriek tomu je však napájací bod na rakúskej strane možné meniť v rozsahu niekoľkých kilometrov, čo vôbec nehovorí o konkrétnej trase, ktorá dnes je výlučne jedna, no z viacerých známych hľadísk jednoznačne presadzujeme mestský koridor," dodal Jurikovič. Tieto informácie o projekte ropovodu BSP sú podľa neho dlhodobo verejne známe všetkým, ktorí sú jeho súčasťou, ktorí sa o projekt zaujímajú detailne, resp. ktorých sa projekt ropovodu viac, či menej dotýka. Za zarážajúce označil, že Občianske združenie Nie ropovodu a Bratislavský samosprávny kraj považujú všetky tieto fakty a informácie za nové, či nedostupné a "snažia sa vyvolávať informačnú hystériu." 

"O tomto projekte nie je verejnosť dostatočne informovaná. Nemôžu nám utajovať žiadne zmluvy a preto spoločne s kolegami iniciujem poslanecký prieskum k plánovanému ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline," zdôraznil Pavol Frešo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies