Frešo po odchode Žitňanskej a Beblavého: SDKÚ je dostatočne silná a pôjde ďalej

NETKY.SK • 14 December 2013, 12:30 • 2 min
Frešo po odchode Žitňanskej a Beblavého: SDKÚ je dostatočne silná a pôjde ďalej

BRATISLAVA – SDKÚ-DS je podľa predsedu strany Pavla Freša dostatočne silná, aby mohla ísť ďalej.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v prejave dnes na rokovaní ústrednej rady v Bratislave, odchod Lucie Žitňanskej, Miroslava Beblavého a Magdy Vášáryovej ho mrzí. Podľa neho posledná diskusia so Žitňanskou bola o tom, ako posunúť SDKÚ-DS dopredu, ale nedohodli sa.

SDKÚ-DS sa podľa Freša stala historicky prvýkrát v župných voľbách pravicovou alternatívou, okolo ktorej sa zgrupovali ostatné strany. Ako povedal v prejave, žiadna ďalšia strana sa nepostavila ako jasná zrozumiteľná pravicová strana a ako alternatíva. Pripomenul, že KDH vytvorilo koalíciu so Smerom-SD v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Most-Híd zas podporoval spolu so Smerom kandidáta na župana v Košiciach. SaS síce nikde nešla so Smerom, ale podľa Freša nemá zas také štruktúry ako SDKÚ-DS. „Ostatní štruktúry nemajú, alebo kolaborovali so Smerom. Teda to, čo hovoríme, vo voľbách aj robíme,“ konštatoval. 

Mnohí na stredopravej scéne robia podľa Freša opak toho, čo chcú ich voliči, teda trieštia pravicu. Štiepenie pokračuje podľa neho aj tým, že dnes ďalšia strana EPP oznámi svojho prezidentského kandidáta (SMK –poznámka SITA). Pravicoví voliči chcú, aby stredopraví politici spolupracovali. „My sme povinní dokázať, že to vieme,“ vyhlásil s tým, že SDKÚ-DS tvorí alternatívu. „Dokázala to vo voľbách. V prieskumoch má sedem až desať percent. Chcem, aby sme riešili dennodenné problémy ľudí a držať sa našich hodnôt,“ povedal. 

V budúcoročných eurovoľbách chce byť SDKÚ-DS podľa Freša opäť lídrom. Upozornil, že eurovoľby môžu vystaviť vysvedčenie vláde. „Môžu a budú testom ako stojí táto vláda. Túto správu treba doručiť našim voličom,“ zdôraznil. Zároveň dodal, že SDKÚ-DS je strana, o ktorú sa môže oprieť pravicový volič. 

Na ústrednej rade chýba jej zakladateľa prvý predseda Mikuláš Dzurinda, ktorý sa doteraz nevyjadril k štvrtkovému odchodu trojice poslancov NR SR zo strany. Dzurinda má byť v zahraničí. Neprišiel ani Ivan Mikloš, ktorý v piatok na sociálnej sieti napísal, že chápe dôvody poslancov, ktorí odišli a do značnej miery sa stotožňuje s ich kritickým videním situácie v strane. „S čim sa ale nestotožňujem, je spôsob, akým tento problém vyriešili,“ napísal Mikloš na sociálnej sieti. Na rokovanie ústrednej rady dnes prišlo jej 67 členov zo 110.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies