Frešo: Novelu zákona o poplatkoch v ambulanciách treba urýchlene zmeniť

NETKY.SK • 18 September 2015, 15:03 • 2 min
Frešo: Novelu zákona o poplatkoch v ambulanciách treba urýchlene zmeniť

BRATISLAVA – Novela zákona o poplatkoch v ambulanciách je podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša zlá, dá sa rôzne vykladať, a preto je zneužívaná na rôzne absurdné poplatky u lekárov.

slovakia

left justify in out

"Je preto potrebná rýchla novela tohto zákona bez politickej hry, tak aby tomu každý rozumel," povedal s tým, že v tomto smere je na ťahu ministerstvo zdravotníctva.

 

Podľa Freša rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku požiadať Ústavný súd SR o preskúmanie súladu novely tohto zákona s Ústavou SR je len dôkazom nezrozumiteľnosti tejto novely. "Keď to inak nejde, vráťme to aspoň tam, kde to bolo pred týmto zákonom, a nenúťme ľudí platiť absurdné poplatky. Netreba čakať, treba to zmeniť," skonštatoval Frešo.

 

BSK už pred niekoľkými mesiacmi protestoval voči konceptu novely zákona, ktorý podľa samosprávneho kraja umožňuje v ambulanciách vyberať poplatky za čokoľvek, v rôznej výške i rozsahu. Podľa riaditeľa Úradu BSK a lekára samosprávneho kraja Valeriána Potičného však ich upozornenia neboli vypočuté.

 

"Zvýšil sa enormne rozsah poplatkov, ceny za jednotlivé poplatky raketovo vzrástli a nehovoriac o nezmyselných poplatkoch ako za nespolupracujúce dieťa či prechod od jedného lekára k druhému," priblížil. BSK minulý týždeň zorganizoval stretnutie všetkých relevantných predstaviteľov lekárskej obce a predstaviteľov Asociácie na ochranu práv pacientov SR, kde problémy súčasnej novely zákona pomenovali a dohodli sa na spolupráci, ako pomôcť ministerstvu zdravotníctva tento zákon novelizovať v čo najkratšom čase.

 

Podľa hlavy štátu je novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava. Zákon podľa jeho slov neochránil ľudí pred poplatkami, naopak, spustil novú vlnu úhrad. Ako tvrdí, namiesto zákonom zakázaných poplatkov poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prichádzajú aj s inými úhradami. Prezident je presvedčený, že je povinnosťou štátu zasiahnuť a túto situáciu napraviť.

 

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka dnešné podanie prezidenta na Ústavný súd SR prekvapilo a považuje ho tak trochu za nešťastné. "Ak by Ústavný súd vyhovel požiadavke, tak celý zákon je pozastavený a mojou snahou bolo, aby sa v poplatkoch urobil poriadok. Dali sme jasné pravidlá, za čo sa poplatky vyberajú," povedal.   Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je účinná od začiatku apríla, v praxi sa však zmeny prejavili až od júla. Podľa novely sa od pacientov už nesmú vyberať poplatky za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení. Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Slovenská lekárska komora aj Asociácia súkromných lekárov SR označili právnu normu za nejasnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies