Frešo: Nezmyselné štatistiky uberajú EÚ dôveru

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 17:04 • 2 min
Frešo: Nezmyselné štatistiky uberajú EÚ dôveru

BRATISLAVA - Pavol Frešo ako člen Slovenskej národnej delegácie Európskeho výboru regiónov dnes na plenárnej schôdzi upozornil všetkých zástupcov regiónov a miest na nereálne ukazovatele merania kvality života v krajoch. Pri jednoduchom štatistickom prerátaní sa Bratislavský kraj dokáže zázračne dostať z reálneho 75. miesta na piate miesto v rebríčku najbohatších regiónov.

slovakia

left justify in out

"Hrubo skresľujúce štatistiky o blahobyte európskych regiónov sú jedným z generátorov nedôvery voči Európskej únii samotnej. Podľa štatistiky Eurostatu z februára 2014 je Bratislavský kraj vraj piatym najbohatším regiónom Európy, kam sa dostal jednoduchým prerátaním z reálneho 75. miesta. Tieto štatistiky jednoducho presviedčajú ľudí, že pri ročnom HDP 31.500 eur na obyvateľa, majú tieto peniaze hodnotu 46.600 eur. Bojím sa, či tento model neodpozerali v Horizonte či BMG Investe," vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.
     

Bratislavský župan Pavol Frešo na dnešnej 111. plenárnej schôdzi Európskeho výboru regiónov vyzval na znovuotvorenie diskusie o meraní kvality života. Vďaka skreslenému prerátavaniu totiž Eurostat zaraďuje Bratislavský samosprávny kraj na piate miesto v rebríčku bohatých krajov. Lepšie sa podľa tejto štatistiky žije už len v Bruseli, Londýne, Luxemburgu a v Hamburgu. 
     

V rebríčku, ktorý prerátava HDP na obyvateľa, sa Bratislavský kraj v Eurostate umiestnil na 75. mieste. Keď však Eurostat vyjadrí HDP ako paritu kúpnej sily, poskočí bratislavský región o 70 miest na úctyhodné piate miesto. Susedná Viedeň ostala na dvanástom mieste.
     

Táto štatistika však vôbec neodzrkadľuje kúpyschopnosť ani životný štandard obyvateľov Bratislavského kraja. Do úvahy sa vôbec neberie miera zamestnanosti, úroveň vzdelania pracovníkov či hustota obyvateľstva. Po svojej intervencii bol Pavol Frešo oslovený s návrhom na diskusiu s odborníkmi z Eurostatu. Bratislavská župa má pripravené návrhy riešenia a čaká s nimi na termín stretnutia.
     

"Rovnako, ako pre obyvateľov nášho kraja, aj pre mňa je nepochopiteľné, čo Eurostat tvrdí, že Bratislava je bohatšia ako Viedeň, či dokonca bohatšia ako Berlín. V tejto nedôvere voči EÚ nejde len o ceny potravín či nehnuteľností, ale naše tabuľkové bohatstvo je skutočným dôvodom, pre ktorý všetky subjekty v bratislavskom regióne majú výrazne obmedzené čerpanie eurofondov. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo bratislavská župa zápasí o to, aby štatistiky zodpovedali, čo ľudia v skutočnosti žijú," vysvetlil na záver predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies