Frešo nevyhovel krajom a nezvolal prezídium

NETKY.SK • 20 Október 2014, 08:47 • 2 min
Frešo nevyhovel krajom a nezvolal prezídium

BRATISLAVA – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo nevypočul žiadosť šiestich krajských predsedov strany a nezvolal rokovanie straníckeho prezídia.

slovakia

left justify in out

Naopak Frešo sám inicioval osobné stretnutia s nimi medzi štyrmi očami, čo zas podľa informácií agentúry SITA odmietli krajskí predsedovia. SDKÚ-DS tak od kongresu, ktorý bol 27. septembra, nemá ani jedného podpredsedu, ani generálneho sekretára a predsedu rozpočtového výboru. Frešo od kongresu nezvolal prezídium, aj keď by malo zasadať raz za dva týždne.

 

Šiesti krajskí predsedovia SDKÚ-DS 9. októbra písomne požiadali predsedu strany Pavla Freša, aby zvolal rokovanie straníckeho prezídia. Prezídium je najvyšší orgán strany po kongrese. Na rokovaní chceli podľa informácií agentúry SITA krajskí predsedovia prediskutovať vnútrostranícku situáciu. Podľa stanov zvolávateľom rokovaní prezídia je len predseda strany. 

 

Krajskí predsedovia tiež v ten istý deň doručili žiadosť straníckemu súdu. Ten by mal podľa nich vyložiť stanovy. Súd by sa mal zaoberať tým, či na odvolanie predsedu strany sú na kongrese potrebné tri pätiny všetkých delegátov alebo prítomných delegátov. V septembri na mimoriadnom kongrese SDKÚ-DS sa totiž nepodarilo odvolať Pavla Freša z funkcie, pretože za jeho odvolanie nehlasovali tri pätiny všetkých delegátov, ale len prítomných. Súd o tom bude rozhodovať 8. novembra. 

 

Ak by stranícky súd rozhodol, že na odvolanie predsedu sú potrebné tri pätiny zúčastnených delegátov, na rozhodnutí kongresu by sa nič nezmenilo. Jeho verdiktom by sa však musel riadiť prípadný ďalší kongres. Súd SDKÚ-DS podáva záväzný výklad stanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona