Frešo: Nevie, že by sa niekto z podpredsedov strany vzdal funkcie

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 11:24 • 2 min
Frešo: Nevie, že by sa niekto z podpredsedov strany vzdal funkcie

BRATISLAVA – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo nevie o tom, že by sa niekto z podpredsedov strany vzdal funkcie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede, vnútrostranícke veci si vyrieši SDKÚ-DS vo vnútri. „Kongres je v septembri. Každý môže vystúpiť z víziou,“ povedal.

 

Mimoriadny kongres sa mal pôvodne konať 28. júna. Frešo ho však zvolal na 27. septembra. Zmenu termínu Frešo zdôvodňuje kvalitnou prípravou. Tvrdí, že s podpredsedami strany o zmene termínu konania kongresu komunikoval. „Kongres zvoláva predseda. Povedal som, že ho zvolám na 28. júna,“ povedal Frešo s tým, že dôvody na zmenu termínu vysvetlil v liste členom strany. „Je to legitímny krok. Všetko si povieme vo vnútri,“ dodal. „Pôvodne sme plánovali zvolať Kongres SDKÚ-DS na sobotu 28. júna 2014. Vzhľadom na krátkosť času na dôkladnú prípravu kongresu a začínajúce sa prázdninové obdobie, rozhodol som sa v zmysle stanov zvolať kongres na 27. septembra 2014,“ uviedol Frešo v liste členom, ktorý agentúra SITA zverejnila v stredu.

 

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného Frešo zmenu termínu musí vysvetliť členskej základni. „Rozumiem argumentom predsedu. Zvolávanie kongresu je kompetenciou predsedu,“ povedal dnes na tlačovej besede. 

 

Jozef Mikuš sa dnes vzdal funkcie podpredsedu SDKÚ-DS. Ostatní traja podpredsedovia zatiaľ vo funkciách zostávajú. Ako povedal Mikuš dnes pre agentúru SITA, nové rozhodnutie Pavla Freša odložiť uskutočnenie kongresu na september 2014 je vážnym zásahom do bežiacej diskusie. „Odsúva riešenie problémov na neurčito. Ohrozuje konsolidovanie strany pred komunálnymi voľbami chystanými na záver tohto roka. Nevytvára priestor na dôslednú opozičnú politiku strany v druhej polovici súčasného funkčného obdobia a neprijateľne skracuje čas potrebný na dôslednú prípravu na parlamentné voľby v roku 2016,“ vyhlásil Mikuš. 

 

Vývoj v SDKÚ–DS v posledných týždňoch Mikuša napriek jeho maximálnemu úsiliu o konsolidovanie strany neuspokojuje. „Jedinou šancou bolo urýchlené zvolanie kongresu, ktorý by naštartoval nevyhnutné zmeny v strane, no posledné udalosti ma presvedčili, že vo vrcholových štruktúrach SDKÚ-DS ochabla ochota na takýto zásadný krok. V tejto situácii nemôžem niesť zodpovednosť za ďalší vývoj a vzdávam sa funkcie podpredsedu strany,“ zdôraznil Mikuš. 

 

Ďalší podpredseda strany Ivan Štefanec vo funkcii zatiaľ zostáva. „Hovorili sme o krokoch, ktoré budú jasným signálom, že sa dištancujeme od Pavla Freša,“ povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA s tým, že zatiaľ o abdikácii nehovorili. „Hovorili sme o jasnom signáli dištancovania sa od porušovania pravidiel Frešom,“ zdôraznil. Podľa neho je dôležitý postup všetkých podpredsedov spoločne. Martin Fedor ako prvý ešte v máji avizoval, že sa po eurovoľbách vzdá funkcie podpredsedu. Napokon si to rozmyslel. „Pred časom som avizoval, že ak SDKÚ-DS neprejde zásadnými zmenami, napríklad vo fungovaní komunikácie, programu a personálnymi zmenami, tak nebudem podpredsedom. Ďalej zvažujem, čakám na iniciatívu od predsedu strany, ktorý ukáže návrh alebo akceptuje pripomienky, ktoré som mu pred časom prezentoval. Istý čas si ešte na takéto zváženie nechávam,“ povedal Fedor dnes pre agentúru SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies