Frešo: Nápad zvýšiť v Bratislave dane z nehnuteľností o 100 % je nehorázny

NETKY.SK • 29 September 2015, 14:48 • 2 min
Frešo: Nápad zvýšiť v Bratislave dane z nehnuteľností o 100 % je nehorázny

BRATISLAVA – Zámer zvýšiť v Bratislave dane z nehnuteľností na dvojnásobok súčasných sadzieb je podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša neprípustný a nehorázny.

slovakia

left justify in out

Šéf bratislavského VÚC si myslí, že takéto radikálne kroky môže samosprávy na Slovensku priviesť k strate daňovej suverenity.

 

Frešo dnes listom požiadal primátora Bratislavy Iva Nesrovnala o poskytnutie všetkých podkladov, ktoré súvisia s týmto zámerom. "Beriem argument, že v Bratislave sa mestské dane nemenili od roku 2012, no takýto radikálny skok neodzrkadľuje ani infláciu, ani rast miezd a žiaľ, ani nárast kvality služieb, ktoré mesto svojim obyvateľom poskytuje," vysvetlil svoj postoj Frešo.

 

Predseda BSK sa obáva toho, že takéto skokové zvyšovanie mestských daní môže byť zámienkou pre centrálnu vládu alebo parlament, aby obmedzila suverenitu samosprávy pri rozhodovaní o daniach, ktoré vyberá. Pripomenul, že téma regulácie už v parlamente zaznela na jeseň 2014, po tom, čo v niektorých obciach a mestách prišlo k výraznému nárastu daní. "Ak zámer vedenia Bratislavy prejde, môžu tým zástancovia centralizácie získať ďalší vážny argument pre svoje zámery oklieštiť právomoci samosprávy," domnieva sa Frešo. "Tak ako samosprávne kraje prišli o svoju daňovú suverenitu, môžu po takýchto rozhodnutiach prísť o daňovú suverenitu aj mestá a obce," dodáva.

 

K návrhu mestského všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o daniach z nehnuteľností v Bratislave sa už v predchádzajúcom týždni začali vyjadrovať mestské časti Bratislavy. Na svojich zastupiteľstvách už návrh odmietli Karlova Ves i Jarovce, dnes o tom rokuje zastupiteľstvo Záhorskej Bystrice, vo štvrtok to budú preberať poslanci Lamača. Mestské zastupiteľstvo by malo o návrhu VZN rokovať na svojom októbrovom zasadaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies