Frešo: Na Slovensku pozorujeme celkový ústup ľavice

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 13:31 • 2 min
Frešo: Na Slovensku pozorujeme celkový ústup ľavice

BRATISLAVA - Voľby do Európskeho parlamentu (EP) ukázali, že nielen klesá dôvera ľudí v stranu Smer-SD, ale narastá dôvera v stredopravé strany, a to nie iba na Slovensku, ale v celej Európe. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že sa pozoruje celkový ústup ľavice, čo je významné aj pre SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

Na margo rekordne nízkej volebnej účasti na Slovensku poznamenal, že sa hovorí, že ľudia práci europoslancov nerozumejú. "Budeme navrhovať, aby sa všetci trinásti zvolení europoslanci zišli a povedali si, čo sú hlavné záujmy Slovenska, ktoré budú v EP obhajovať," avizoval.
     

Zvolený europoslanec a podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec chce v EP spolutvoriť európsku politiku. "Najdôležitejšou témou sú pracovné miesta. Budem predkladať ekonomické návrhy a zabraňovať, aby na Slovensko prichádzali nové dane. Budem tiež presadzovať zachovanie daňovej suverenity v oblasti priamych daní," deklaroval. Štefanec je tiež za uzatvorenie zmluvy o voľnom obchode medzi EÚ a USA, rád by dával viac prostriedkov na vzdelanie, príležitosť pre veľké zlepšenie vidí aj vo sfére eurofondov.
     

Podľa staronového europoslanca Eduarda Kukana (SDKÚ-DS) sa musia všetci zvolení slovenskí europoslanci pokúsiť o koordinovanejšie zaradenie do výborov EP a na efektívnejšom obhajovaní záujmov SR. Kukan sa bude naďalej angažovať v zahranično-politickej oblasti s orientáciou najmä na Balkán. Ako novú agendu si pribral starostlivosť o seniorov, o päťdesiatnikov, ktorí prišli o prácu, o kvalitu potravín a životného prostredia.
     

V novom europarlamente budú za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.
     

Smer-SD získal 24,09 percenta, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH má 13,21 percenta, obsadí dva mandáty.
     

Nasleduje SDKÚ-DS (7,75 percenta), tiež tak získala dva mandáty. OĽaNO so 7,46 percenta hlasov získalo jeden mandát. Strany NOVA (6,83 percenta), SaS (6,66 percenta), SMK (6,53 percenta) a Most-Híd (5,83 percenta) získali vďaka volebnému výsledku po jednom mandáte.
     

V eurovoľbách volilo na Slovensku opäť rekordne málo ľudí. Účasť bola nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi, a to 13,05 percenta.
     

Trinásť miest slovenských europoslancov v Európskom parlamente obsadia: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (NOVA, KDS, OKS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies