Frešo: Kauze Váhostav sa dalo zabrániť, model na to existuje už dnes

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 14:57 • 2 min
Frešo: Kauze Váhostav sa dalo zabrániť, model na to existuje už dnes

BRATISLAVA - Kauze Váhostav-SK, v ktorej nedostali zaplatené za svoje práce živnostníci a drobní podnikatelia, sa dalo veľmi jednoducho predísť. TASR dnes o tom informoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Predstavitelia strany podľa neho už dnes aplikujú model, ktorý podobným prípadom zabráni.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti ho aplikujeme v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) pri verejnej súťaži na modernizáciu kraja za 42 miliónov eur. Živnostníkom a drobným podnikateľom v dodávateľskom reťazci v zmluve s víťazom tendra garantujeme, že ich faktúry za dodané práce a služby budú uhradené. Umožňuje to už dnes platný právny systém," uviedol.

 

V prípade, že si víťaz súťaže nebude plniť svoje povinnosti voči živnostníkom a malým dodávateľom, je tam podmienka, povedal Frešo. Obstarávateľ bude môcť po preskúmaní zaplatiť za dodané služby priamo tomuto živnostníkovi alebo drobnému podnikateľovi. Túto pohľadávku si BSK následne uplatní voči dodávateľovi.

 

Keby sa rovnaký model podľa Freša uplatňoval pri všetkých súťažiach už v minulosti, dnes by živnostníci a drobní podnikatelia mali od Váhostavu-SK uhradené všetky faktúry a nečakali by týždne, či súd schváli reštrukturalizáciu. Tú súd už podpísal, s odvolaním sa na dva zdroje blízke justícii, informoval dnes Denník N. Oficiálny bude tento verdikt po zverejnení v Obchodnom vestníku.

 

Termín na posúdenie plánu, ktorý už predtým schválili veritelia Váhostavu-SK, uplynul v piatok (22.5.). Sudkyňa Katarína Bartalská v zákonnej lehote 15 dní mala rozhodnúť, či schváli plán vyškrtať 85 percent dlhov voči malým veriteľom, alebo firmu pošle do konkurzu. Ten by znamenal rozpredaj spoločnosti.

 

Túto možnosť by mala Bartalská vtedy, keby si myslela, že reštrukturalizácia bola v rozpore so zákonmi. Sudkyňa však na to zrejme dôvody nevidela, dodal Denník N.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies