Borovicové porasty na Záhorí ničí hmyz, Frešo chce šetrnejšie postreky

NETKY.SK • 26 August 2016, 15:31 • 2 min
Borovicové porasty na Záhorí ničí hmyz, Frešo chce šetrnejšie postreky

BRATISLAVA - Borovicové porasty vo Vojenských lesoch na Záhorí sú napadnuté hmyzom, použité postreky by však mohli byť šetrnejšie.

slovakia

left justify in out

„Najmä borovicové lesy trpia na premnoženie húseníc (hrebenárka borovicková). Ako župan, ale aj ako obyvateľ kraja, by som však privítal, keby sa, ak je to čo i len trochu možné, používal šetrnejší prípravok na postrek,“ uviedol župan Pavol Frešo.

 

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa bol dnes osobne pozrieť  Vojenských lesoch medzi Malacky a Studienkou s Tomášom Hulíkom, dokumentaristom, ktorý na problém upozornil. Spoločne sa prešli územím Vojenských lesov, na ktorých bol v uplynulých dňoch aplikovaný postrek proti listožravému hmyzu.

 

„Na mieste je uhynutý hmyz a mŕtve húsenice, no zároveň je tam neuveriteľné množstvo živých húseníc hrebenárky,“ uviedol župan Pavol  Frešo. Podľa neho je  dobré, že rezort obrany informuje o postrekoch okolité obce a ich obyvateľov, avšak lesy na Záhorí využívajú aj hubári zo širokého okolia a je podľa neho potrebné informovať aj  ľudí  spoza hraníc regiónu Záhoria. A to najmä počas prebiehajúcej hubárskej sezóny.

 

„Nie som expert na chemické postreky a správne miešanie koncentrátu, avšak do budúcna bude potrebné prísť s ekologickejšími technológiami na ničenie škodcov, aby sme dobre mieneným úmyslom nezničili celý ekosystém,“ povedal Pavol Frešo.

 

Vojenské lesy a majetky SR avizovali ďalšie postreky od 27. augusta, preto musia byť ľudia v lesoch v okolí Malaciek.

 

„Verím, že sa hubári do lesa budú môcť čoskoro vrátiť a rovnako aj život, ktorý bol v lese pred postrekmi,“ uzavrel predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies