Frešo: Integrovaná doprava priniesla problémy

NETKY.SK • 24 November 2015, 14:24 • 2 min
Frešo: Integrovaná doprava priniesla problémy

BRATISLAVA - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo dva roky po víťazstve v regionálnych voľbách tvrdí, že spustenie Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji síce prinieslo viaceré problémy, ale nedostatky sa vyskytujú pri každej zásadnej zmene.

slovakia

left justify in out

"Dôležité je, že sa rozbehla, pretože to je projekt zásadného významu a bola to nevyhnutná zmena systému cestovania v kraji," povedal pre agentúru SITA. Frešo pred regionálnymi voľbami v novembri 2013 sľuboval, že v tomto volebnom období bude pokračovať v rozširovaní integrovanej dopravy v kraji. Víťaz volieb po dvoch rokoch za svoje úspechy považuje funkčné krajské zastupiteľstvo, projekty, ktoré prinášajú výsledky v podobe opráv ciest, podpory kultúry, rozvoja škôl či podpory komunít. "Ako pozitívum vnímam fakt, že ako jednému z mála krajov sa nám darí znižovať zadlženie. Výsledkom je zníženie zadlženia o dve percentá," uviedol.

 

Ako ďalej zhodnotil, v tomto roku prišiel kraj s regionálnou dotačnou schémou na podporu nezávislej kultúry, 115 subjektov podporili spolu sumou 400-tisíc eur. "Je to nová dotačná schéma BSK, pomocou ktorej môžeme podporiť nové kultúrne aktivity," doplnil s tým, že v rámci optimalizácie stredných škôl v BSK sa podarilo zvýšiť počet centier odborného vzdelávania na šesť. V tomto roku pribudlo napríklad centrum pre automobilový priemysel na Strednej odbornej školy Jána Jonáša v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Kraj považuje za úspech aj rekonštrukciu školských areálov, Gymnázium Tomášikova dostalo novú telocvičňu a vonkajšie ihrisko. Podľa Freša je podstatné, že zachovajú aj ústavnú pohotovostnú službu v Malackách. "V budúcom roku plánujeme pokračovať aj v projekte učiteľských bytov, v poskytovaní ubytovania pre zamestnancov škôl v regióne. Bratislavský samosprávny kraj pokračuje aj v medzinárodných partnerstvách, v programoch cezhraničnej spolupráce, či už s Rakúskom alebo Maďarskom," zhrnul.

 

Podľa Frešových predstáv nie je získanie financií na obnovu synagógy v Senci. "Uchádzali sme sa o financovanie z viacerých zahraničných dotačných schém. Podnikáme kroky na zabezpečenie vypracovania a predloženia žiadosti o nenávratný finančný príspevok na vytvorenie polyfunkčného kultúrno-spoločenského centra v synagóge a v jej areáli. Zároveň sme sa v kúpnej zmluve zaviazali, že zabezpečíme začiatok rekonštrukcie synagógy najneskôr do konca budúceho roka," pripomenul. Prioritou BSK na ďalšie dva roky bude zvyšovať úroveň a kvalitu vzdelávania, naďalej investovať do škôl, rozvíjať a propagovať región a podporovať dopravné projekty. O zhodnotenie úspechov a neúspechov počas dvoch rokov vo funkcii predsedu BSK Pavla Freša agentúra SITA požiadala aj bratislavských krajských poslancov Ondreja Dostála a Vladimíra Slobodu. Zatiaľ svoje stanoviská neposlali.

 

Pavol Frešo (SDKÚ-DS, s podporou KDH, Most-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených) v druhom kole regionálnych volieb, ktoré boli 23. novembra 2013, získal 74,24 percenta hlasov, hlasovalo za neho 74 132 voličov. Porazil tak svoju protikandidátku Moniku Flašíkovú Beňovú, ktorej v druhom kole odovzdalo hlas 25,75 percenta voličov, získala tak 25 714 hlasov. V prvom kole volieb získal Frešo 57 777 hlasov (48,38 percenta hlasov), Flašíková Beňová získala 28 781 hlasov (24,1 percenta hlasov). V súčasnom bratislavskom krajskom zastupiteľstve má väčšinu pravicová koalícia v zložení Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana, Kresťanskodemokratické hnutie, Most-Híd, Sloboda a Solidarita, Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja a Občianska konzervatívna strana. V 44-člennom zastupiteľstve majú 34 kresiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies