Frešo: Fico sa správa ako ruský agent

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 12:11 • 2 min
Frešo: Fico sa správa ako ruský agent

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa správa ako ruský agent. Tvrdia to predstavitelia SDKÚ-DS, podľa ktorých premiér viac zastupuje záujmy Ruska ako EÚ, čím podkopáva dôveru našich partnerov v rámci únie a NATO.

slovakia

left justify in out

"Počas plynovej krízy sa zastával Ruska, keď bola v Českej republike debata o obrannom radare, Fico to s Vladimirom Putinom komentoval, že v žiadnom prípade nie. Pri anexii Krymu bol najvlažnejší postoj práve Ficov," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Za úplný vrchol označil premiérovo prirovnanie spojeneckých vojsk NATO k okupantom z roku 1968. "Keby si Rusko želalo nejakého svojho agenta, Fico by nekonal inak," myslí si Frešo.
      

Podpredseda strany Ivan Štefanec je presvedčený, že predseda vlády často obhajuje záujmy cudzieho štátu na úkor Slovenska. "Je škandalózne prirovnávať spojencov k okupantom. Budem sa ho na to pýtať aj na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti. Chcem, aby to vysvetlil a ozrejmil nielen nám, ale najmä našim spojencom, ktorých takéto výroky zneisťujú," avizoval Štefanec.
      

SDKÚ-DS má okrem smerovania slovenskej zahraničnej politiky stále väčšie pochybnosti aj v oblasti energetiky. "Znepokojuje nás rastúci ruský vplyv v Slovenských elektrárňach a mimoriadne úvery ruskej banky významnému slovenskému energetickému podniku," priznal Štefanec.
      

Na margo situácie na Ukrajine deklaroval, že SDKÚ-DS podporuje plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorého cieľom je mierové urovnanie sporov na východe krajiny. "Podporujeme tento plán aj za účasti pozorovateľov OBSE. Sme tiež za čo najskoršie dokončenie Asociačnej dohody, ktorá je kľúčová pre EÚ aj Ukrajinu," dodal.
      

Premiér Fico na dnešnom rokovaní európskeho parlamentného výboru v súvislosti s výrokom o okupantoch uviedol, že prítomnosť vojsk na území krajiny je veľmi citlivá záležitosť na to, aby ktokoľvek z politikov mohol povedať, že súhlasí, aby tu boli vojenské základne.
      

Pripomenul, že Slovensko ako členský štát NATO ponúka priestor na vojenské cvičenia. "Ale ak ma niekto učil do roku '89 nenávidieť západ, neprosím si, aby ma niekto učil nenávidieť východ po roku '89. Ja si chcem zachovať zdravý rozum ako politik, chcem vidieť svet nie čierno-bielo," povedal predseda vlády.
      

Zdôraznil, že Slovensko bude solidárny hráč Európskej únie aj NATO. "Toto je náš životný priestor, hoci nám veľmi záleží na ekonomických a normálnych vzťahoch aj s ďalšími krajinami, ktoré nie sú členské štáty EÚ," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies