Frešo chce zaviazať vládu, aby predložila zoznam z emisnej kauzy

NETKY.SK • 28 Január 2014, 10:37 • 2 min
Frešo chce zaviazať vládu, aby predložila zoznam z emisnej kauzy

BRATISLAVA - Národná rada SR by mala prijať uznesenie, ktorým zaviaže vládu predložiť zoznam osôb alebo firiem profitujúcich z emisnej kauzy.

slovakia

left justify in out

Navrhne to dnes líder SDKÚ-DS Pavol Frešo počas schvaľovania programu 29. schôdze NR SR, ktorá sa začína o 13. hodine.

Frešo chce sprístupnením zoznamu zistiť, "kto sa nabalil na emisiách" za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2009. Podľa jeho slov by mohli byť na zozname aj blízke rodinné mená niektorých členov vtedajšej vlády. "Fico a jeho vláda má možnosť zverejniť, kto a ako sa nabalil na emisiách, ktorí ľudia z pozadia to boli a nechať verejnosť urobiť si úsudok, ako celý emisný obchod prebehol. Verejnosť má právo vedieť, či kandidát na prezidenta kryje svojich mecenášov, alebo nie," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii.

Spomínaný zoznam riešil minulý týždeň aj Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po jeho rokovaní novinárom povedal, že nevidel na vlastné oči zoznam, ktorý SR poskytli švajčiarske orgány, myslí si však, že na ňom nie sú žiadni politici, keďže žiadnu takúto informáciu nemá.

Poslanci na výbore Kaliňáka zaviazali informovať o možnostiach zverejnenia tohto zoznamu. Minister tvrdil, že je ochotný to urobiť, ale upozorňoval, že spis je stále živý. "Teoretický áno," odvetil na otázku, či sa poslanci môžu dozvedieť o zozname viac. Nemyslí si však, že na budúcom zasadnutí výboru bude oveľa konkrétnejší, keďže problémom je vyšetrovací proces a tiež bankové tajomstvo, teda technológia, ktorú treba "prekročiť nejakým spôsobom".

Kaliňák sa tiež domnieva, že otváranie tejto kauzy v súčasnosti je politickou kampaňou a pokrytectvom. Nepozdáva sa mu totiž, že terajší opoziční poslanci, ktorí volajú po zverejnení zoznamu, to za vlády Ivety Radičovej neriešili. "Prečo to robia dnes?" pýtal sa.

Premiér Fico sa k téme vyjadril v Slovenskom rozhlase (11.1.) s tým, že on nie je policajt ani vyšetrovateľ. "Ja by som veľmi rád vedel, ak si to SNS a ministri organizovali, aké bolo pozadie. Ak máme nejaké informácie, pustime to von. Nemám s tým žiadny problém," povedal. Zároveň uvítal postoj generálneho prokurátora. "Povedal, že sa idú pozrieť, či polícia postupovala správne pri preverovaní prípadu predaja emisných limitov. Urobil to ako nezávislý generálny prokurátor. Nechajme ich, nech pracujú. Ja som vždy za to, ak sa niekde niečo stalo, nech sa o tom verejnosť dozvie," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona