FREEDOM HOUSE: Slovensko patrí medzi najslobodnejšie krajiny na svete

NETKY.SK • 17 Január 2013, 13:35 • 2 min
FREEDOM HOUSE: Slovensko patrí medzi najslobodnejšie krajiny na svete

FREEDOM HOUSE Slovensko patrí medzi najslobodnejšie krajiny na svete - Politika Slovenská republika patrí medzi najslobodnejšie krajiny sveta. Vyplýva to zo zoznamu, ktorý vypracovala nezávislá organizácia Freedom House so sídlom v americkom Washingtone.

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika patrí medzi najslobodnejšie krajiny sveta. Vyplýva to zo zoznamu, ktorý vypracovala nezávislá organizácia Freedom House so sídlom v americkom Washingtone.

Organizácia hodnotila 195 krajín na dvoch stupniciach - politických a občianskych práv. Každý štát bol hodnotený v oboch prípadoch na škále číslami od 1 do 7, pričom Slovensko získalo v oboch prípadoch jednotku, čo je najlepšie možné hodnotenie. Krajiny následne organizácia rozdelila do troch skupín - slobodné (1 až 2,5), čiastočne slobodne (3 až 5) a neslobodné (5,5 až 7).

Status slobodnej krajiny za rok 2012 dostalo celkom 90 krajín, čo je 46 percent všetkých hodnotených štátov. Ďalších 58 krajín sa zaradilo do skupiny čiastočne slobodných a 47 krajín označil Freedom House za neslobodné.

Dobre v hodnotení obstála aj väčšina krajín susediacich so Slovenskom. Česká republika, Rakúsko a Poľsko dostali jednotku za občianske aj politické práva a Maďarsko dostalo od organizácie dvojku za úroveň občianskych práv v krajine a jednotku za politické práva. Status čiastočne slobodnej krajiny dostala zo susedov iba Ukrajina so štvorkou za politické práva a trojkou za občianske práva. Kyjev takéto hodnotenie dostal za rastúci tlak na politickú opozíciu či legislatívne uprednostňovanie rusky hovoriacich obyvateľov pred predstaviteľmi iných menšín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona