Františka Mikloška začali v Azerbajdžane trestne stíhať

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:08 • 2 min
Františka Mikloška začali v Azerbajdžane trestne stíhať

BRATISLAVA – Bývalého poslanca NR SR Františka Mikloška začali v Azerbajdžane trestne stíhať. Ako Mikloško informoval dnes agentúru SITA, dôvodom je jeho návšteva regiónu Náhorný Karabach v roku 2010.

slovakia

left justify in out

Mikloško tam bol v pozorovateľskej misii počas volieb. Exposlanec je trestne stíhaný za narúšanie územnej celistvosti Azerbajdžanskej republiky a za ilegálne prekročenie jej hraníc. Mikloško vtedy vyjadril presvedčenie, že budúcnosť Náhorného Karabachu spočíva v istom druhu konfederácie Azerbajdžanu, Karabachu a Arménska, na spôsob Beneluxu. Zároveň uviedol, že parlamentné voľby v Náhornom Karabachu sú referendom o nezávislosti. Ešte v roku 2010 ho Azerbajdžan za tieto výroky zaradil na zoznam „persona non grata“.


Mikloško upozornil, že jeho trestné stíhanie začali, keď si svet pripomína sto rokov od arménskej genocídy. „Pápež povedal, že to bola prvá genocída v 20. storočí. Je to pre mňa nepochopiteľné,“ povedal Mikloško s tým, že v Náhornom Karabachu boli aj americkí senátori i ruskí poslanci. „Oni si vybrali mňa. To je divné,“ zdôraznil s tým, že jeho trestné stíhanie súvisí s výročím genocídy. „Vždy som tvrdil, že tento región je hranica kresťanského sveta v Európe. Keď Európa pustí Náhorný Karabach, iný svet začne valcovať v Európe,“ dodal.


Náhorný Karabach je územie v Azerbajdžane, ktoré prevažne obývajú Arméni. Na jeho území bola vytvorená v roku 1991 Náhorná karabašská republika, ktorú väčšina štátov neuznala. Arménsko a Azerbajdžan vedú o toto územie spor.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona