František Matík, odsúdený za podvod, nepochodil s návrhom na obnovu konania

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 15:14 • 2 min
František Matík, odsúdený za podvod, nepochodil s návrhom na obnovu konania

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes zamietol návrh na obnovu konania odsúdeného bývalého šéfa nebankovej spoločnosti BMG Invest Františka Matíka ako neodôvodnený.

slovakia

left justify in out

Matík, ktorého odsúdili na 11, 5 roka za podvod spolu s Vladimírom Frunim a Mariánom Šebeščákom, požiadal o obnovu konania, pretože sa zdržiaval v zahraničí a k veci doteraz nevypovedal. Predseda senátu vysvetlil, že súd nezistil také nové skutočnosti, ktoré by umožňovali povoliť obnovu konania. Rozhodnutie nie je platné, Matík voči nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne najvyšší súd. Matíka zadržali v Srbsku v januári 2015, na úteku bol od roku 2002. Na Slovensko ho vydali začiatkom roku 2016.


Matíka v januári 2007 v neprítomnosti odsúdil Špeciálny súd spolu s bývalým šéfom nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimírom Frunim za podvod na 11,5 roka. Tresty im v máji toho istého roka potvrdil Najvyšší súd SR. Obom uložili aj trest prepadnutia majetku. Sedemročný trest súd vymeral Mariánovi Šebeščákovi.

 

Trojica podľa verdiktu súdu bola zodpovedná za nevyplatenie vkladov klientov nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia v objeme vyše 14 miliárd korún. Podľa súdu sa obžalovaní spoločným konaním obohatili tak, že uviedli iného do omylu a spôsobili tak na cudzom majetku škodu veľkého rozsahu, čím spáchali trestný čin podvodu. Činnosť Horizontu Slovakia a BMG Invest je možné jednoznačne charakterizovať ako pyramídovú hru, zdôraznil v roku 2007 predseda senátu s tým, že klienti neboli vyplácaní zo zisku subjektov, ale z budúcich vkladov.


V novembri minulého roku Najvyšší súd SR zamietol Matíkovu sťažnosť proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorým bola zamietnutá žiadosť o opätovné prerokovanie jeho trestnej veci za jeho prítomnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies