František Borbély, považovaný za bossa sýkorovcov, je už obvinený

NETKY.SK • 9 Október 2014, 18:46 • 2 min
František Borbély, považovaný za bossa sýkorovcov, je už obvinený

BRATISLAVA - Podnikateľ František Borbély, ktorého meno figurovalo na mafiánskych zoznamoch a ktorého zadržala polícia v stredu 8. októbra, je už od dnešného dňa obvinený. Novinárom to potvrdil jeho právny zástupca Svetozár Chabada po výsluchu svojho klienta.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií TASR dozor v tejto veci by mal mať Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a to znamená, že návrh na väzbu bude podávať rovnako ÚŠP. Predpokladá sa, že ako polícia, tak aj špeciálna prokuratúra poskytnú informácie k prípadu v piatok 10. októbra.
     

Dôvodom zadržania Františka Borbélyho bola drogová činnosť. Pre TASR to v stredu (8. 10.) potvrdil prezident Policajného zboru SR v Bratislave Tibor Gašpar. K zadržaniu Františka Borbélyho došlo v stredu približne o 12.00 h na Panónskej ceste. Jeho advokát však v stredu nemal k dispozícii uznesenie o obvinení svojho klienta, teda bol až do dnešného dňa v roli podozrivého. Keďže kauzu bude dozorovať ÚŠP, predpokladá sa, že František Borbély je obvinený aj zo zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.
     

František Borbély je považovaný za jedného z troch posledných žijúcich bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov. Jeho meno sa objavilo aj v prvých mafiánskych zoznamoch, ktoré pred rokmi unikli z polície. František Borbély sa venoval najmä svojej súkromnej bezpečnostnej službe pomenovanej podľa svojho mena DKFB (Detektívna kancelária Františka Borbélyho). Tá poskytovala ochranu a služby viacerým spoločnostiam, medzi nimi boli hypermarkety, bratislavský prístav, reštaurácie, bary a mala na starosti aj takzvané "výjazdy". Venoval sa istý čas napríklad aj obchodu s cigaretami a gastronómii. Aktivity mal aj v USA, kde vlastnil nehnuteľnosti. Pre TASR to potvrdilo viacero zdrojov. Cestoval rád aj do Thajska.
     

Po zavraždenom zakladateľovi skupiny Miroslavovi Sýkorovi prevzali na rozličných stupňoch riadenia skupinu štyria jeho nástupcovia - v súčasnosti 50-ročný Róbert L., alias Kýbel, ktorý je obvinený z desiatich vrážd a je dlhodobo na úteku. Potom Peter Čongrády, alias Čongi, ktorého zavraždili v roku 2004 v bratislavskej Petržalke, František B. a napokon Ladislav Bališ, alias Dlhý Laco. Jeho a ďalších jeho komplicov na jar tohto roku Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil na 25-ročný trest odňatia slobody za prípravu vraždy Martina H.
     

S Františkom Borbélym a ďalšími obžalovanými už viac ako štyri roky prebieha proces na Okresnom súde Bratislava III v kauze údajného vymáhania poplatkov od majiteľa dnes už neexistujúcej bratislavskej krčmy U Matúša. V prípade je obžalovaných dovedna päť osôb. Najbližšie pojednávanie je naplánované na január budúceho roka.
     

Samotný František Borbély sa pre médiá pred rokmi po pojednávaní na tomto súde vyjadril, že bratislavská skupina sýkorovcov už dávno ako kompaktný celok neexistuje.
   

"Cudzie nechcem, svoje si nedám," vyhlasoval František Borbély, keď sa ho niekto pýtal na jeho pôsobenie v podsvetí. Podotkol, že ho zaujíma iba názor jeho detí.
     

Po Bratislave, oblečený najčastejšie v teplákoch, sa prevážal na Škode Fabii, ale aj pancierovom Audi. Často ho sprevádzali dvaja "chlapci". Šoféroval však zväčša sám. "Chlapci" museli "mať voľné ruky", "keby niečo", aby mali možnosť siahnuť po zbrani, ak by niekto zaútočil na ich vozidlo. Kým ostatní chlapi od sýkoriek sú v base, odpykávajú si trest alebo sedia vo vyšetrovacej väzbe, František Borbély ostával dlhé roky nepovšimnutý, napísala v stredu okrem iného na svojom blogu investigatívna novinárka Júlia Mikolášiková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona