František ako prvý pápež v dejinách navštívil v Ríme anglikánsky kostol

NETKY.SK • 27 Február 2017, 07:40 • 2 min
František ako prvý pápež v dejinách navštívil v Ríme anglikánsky kostol

RÍM - Pápež František sa stal v nedeľu historicky prvou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá vstúpila do niektorého z rímskych anglikánskych kostolov.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyjadrenia Vatikánu pontifik popoludní navštívil anglikánsky Kostol všetkých svätých v centre talianskej metropoly, kde sa modlil s anglikánskym biskupom Robertom Innesom v rámci spoločnej bohoslužby pri príležitosti 200. výročia založenia rímskej anglikánskej obce. Innes pritom vyjadril Františkovi pochvalu za jeho solidaritu s utečencami a inými migrantmi.

"V priebehu týchto dvoch storočí sa mnohé zmenilo aj medzi anglikánmi a katolíkmi, ktorí na seba v minulosti nazerali s podozrením a nepriateľstvom," povedal František vo svojej kázni. "S vďakou k Bohu sa dnes navzájom uznávame takí, akí naozaj sme: bratia a sestry v Kristovi skrz náš spoločný krst," dodal.

František počas spoločnej bohoslužby nepoukazoval na teologické rozpory medzi katolíkmi a anglikánmi, ktorí napríklad vysväcujú za kňazov aj ženy a umožňujú slúžiť biskupom hlásiacim sa otvorene k homosexualite.

Anglikáni sa odčlenili od katolíkov v roku 1534, keď sa anglický kráľ Henrich VIII. vyhlásil za hlavu cirkvi vo svojej krajine vzhľadom na odmietanie vtedajšieho pápeža anulovať jeho manželstvo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies