VIDEO Nemeckým Frankfurtom sa prehnali tisíce Kurdov, stopnutý Erdogan zúri

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 14:56 • 2 min
VIDEO Nemeckým Frankfurtom sa prehnali tisíce Kurdov, stopnutý Erdogan zúri

FRANKFURT NAD MOHANOM - Na sobotňajšej akcii usporiadanej pri príležitosti blížiaceho sa Kurdského Nového roka Nourúz, sa zúčastnilo oveľa viac ľudí ako organizátori očakávali.

slovakia

left justify in out

Niektorí si so sebou priniesli symboly PKK a portréty ich vodcu Abdullaha Ocalana. Aj napriek tomu, že PKK je považovaná  Tureckom, EÚ a USA za teroristickú organizáciu, ktorá je v dlhodobo otvorenom konflikte s tureckými zložkami za autonómiu Kurdistánu, sa sobotňajší pochod zaobišiel bez akýchkoľvek problémov spojených či už so zabavovaním transparentov alebo samotným zatýkaním. 

 

Policajný hovorca však nevylúčil, že v budúcnosti by mohlo dôjsť aj k obvineniam na základe neprijateľných fotografií na transparentoch. Tento sprievod považuje Ankara za absolútne nevhodný a na adresu Nemecka kritikou nešetrí. Odsudzuje Nemecko, že sprievod Kurdov povolila a predvolebné kampane spojené so zmenou ústavy a zavedenia prezidentského systému v Turecku zakázala.

 

 

„Je nepríjemné sledovať symboly PKK vo chvíli, keď je tureckým ministrom a zákonodarcom zakázané stretávať sa so svojimi občanmi“, vyjadril sa Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin. Celú túto situáciu zhodnotil ako neprajnost zo strany EÚ voči prezidentovmu víťazstvu a podporu jeho protivníkov v blížiacom sa referende. „Ešte raz pripomíname európskym krajinám: 16. apríla rozhodnutie urobí turecký národ, nie Európa,“ dodal na záver. 

 

V nedeľu Erdogan kvôli zakázaným meetingom otvorene vystúpil voči nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. „Práve sa dopúšťaš nacistických praktík,“podľa agentúry AFP si dovolil použiť neformálne tykanie. „Proti komu? Mojim bratom, tureckým občanom v Nemecku a bratom ministrom,“ dodal turecký prezident. Ďalej oznámil, že turecký ministri sa aj napriek nesúhlasu Berlínu pokúsia vystúpiť pred svojim národom a usporiadajú veľké zhromaždenie.  

 

Nemecký minister zahraničných vecí na odozvu nenechal dlho čakať. Skontaktoval sa so svojím tureckým kolegom Mevlütom Çavuşogluom, ktorému dal jasne na vedomie, že Erdogan tentokrát zašiel priďaleko a povedal, „sme síce tolerantní, ale nie sme hlupáci," povedal Sigmar Gabriel pre nemecký denník Passauer Neue Presse.

 

Varovanie prišlo aj rovno z Bruselu, predseda Europskej komisie Jean-Claude Junker povedal, že ak Turecko obnoví trest smrti v krajine, zabráni vstupu svojej krajiny do EÚ. „Ak by bol trest smrti v Turecku obnovený, bude to mať za následok ukončenie prístupových jednaní,“ vyjadril sa Juncker pre nemecký denník Bild a upozornil, že pre EÚ ide o neprekročiteľnú hranicu. Informoval portál iDnes.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies