Francúzskym médiám sa nedarí nadviazať kontakt s novým nositeľom nobelovky

NETKY.SK • 9 Október 2014, 16:11 • 2 min
Francúzskym médiám sa nedarí nadviazať kontakt s novým nositeľom nobelovky

PARÍŽ - Laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru sa dnes stal francúzsky prozaik Patrick Modiano. Oznámila to v Štokholme Švédska kráľovská akadémia vied. Ocenenie je dotované sumou ôsmich miliónov švédskych korún (v prepočte 876.000 eur).

slovakia

left justify in out

Agentúra TASS s odvolaním sa na svojho korešpondenta v Paríži informovala, že zatiaľ sa žiadnemu francúzskemu médiu nepodarilo s Modianom spojiť, aby získali jeho vyjadrenie k oceneniu. Spojiť sa s ním nedokázalo ani vydavateľstvo Gallimard, ktoré vydalo jeho posledné romány. Podľa tohto zdroja bola neúspešná aj švédska kráľovská akadémia, ktorá mu chcela vopred oznámiť radostnú správu o udelení Nobelovej ceny.

 

Podľa agentúry AP žije Modiano v Paríži. Rozhovory poskytuje len veľmi zriedkavo. Vo Francúzsku mu vydali viac ako 40 literárnych diel.

 

Porota udeľujúca Nobelovu cenu za literatúru ocenila 69-ročného Modiana za "umenie spomienky, s ktorým evokuje tie najneuchopiteľnejšie ľudské osudy a odkrýva životnú skúsenosť okupácie".

 

"Dalo by sa povedať, že (Modiano) je Marcelom Proustom našej doby," povedal novinárom stály tajomník švédskej akadémie Peter Englund. Podľa jeho slov nie sú Modianove diela po jazykovej ani rozsahovej stránke čitateľsky náročné, ich štruktúra je však pomerne komplikovaná.

 

Modiano sa narodil 30. júla 1945, necelé tri mesiace po skončení druhej svetovej vojny, v meste Boulogne-Billancourt na západnom predmestí Paríža. Jeho otec bol židovsko-talianskeho pôvodu a matka flámska herečka, s ktorou sa zoznámil počas nacistickej okupácie Paríža.

 

Vojnová skúsenosť jeho rodičov mala silný vplyv na Modianovu spisovateľskú tvorbu: v jeho románoch sa opakovane objavujú motívy okupácie, židovstva, viny, pamäte, zabudnutia a straty identity. Do sveta literatúry prenikol ako mladý muž za pomoci spisovateľa Raymonda Queneaua, priateľa jeho matky, ktorý mu otvoril dvere do prestížneho francúzskeho vydavateľstva Gallimard.

 

Prvý román La Place de l'Étoile publikoval Modiano v nakladateľstve Gallimard v roku 1968. Nemecká kritika dielo neskôr označila za kľúčové dielo vychádzajúce z tematiky holokaustu.

 

V súčasnosti má na konte vyše 40 kníh, za ktoré postupne získal mnoho významných literárnych cien vo Francúzsku, Nemecku či Rakúsku. Jeho román Les Boulevards de ceinture (1972) získal veľkú cenu francúzskej akadémie a dielo Rue des Boutiques Obscures z roku 1978 (česky Ulice temných krámků, anglicky Missing Person) bolo odmenené prestížnou Goncourtovou cenou. Viaceré jeho diela boli preložené aj do češtiny alebo slovenčiny (Takoví hodní hoši, Ulice temných krámků, Rodný List, Rodokmeň, Vila Triste).

 

Okrem románov napísal aj niekoľko kníh pre deti a filmových scenárov. Zatiaľ posledný román mu vyšiel vo Francúzsku začiatkom októbra tohto roku.

 

Modiano je 15. Francúzom, ktorý získal prestížne ocenenie v kategórii literatúra, spresnili francúzske médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies