Francúzskych študentov, ktorí boli svedkami útoku v Londýne, repatriujú

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 12:48 • 2 min
Francúzskych študentov, ktorí boli svedkami útoku v Londýne, repatriujú

PARÍŽ - Vyšetrovaním stredajšieho útoku v Londýne sa začalo zaoberať aj oddelenie parížskej prokuratúry, informovali dnes francúzske noviny Le Figaro.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Francúzska prokuratúra sa prípadom zaoberá v súvislosti s tým, že počas londýnskeho útoku boli zranení aj traja Francúzi - študenti Lýcea sv. Jozefa z bretónskeho mesta Concarneau, ktorí boli vo vyše 90-člennej skupine na týždňovom zájazde v britskej metropole.

 

Skupina z nich sa v čase útoku nachádzala práve na Westminsterskom moste, keď tam útočník najprv autom narážal do ľudí na chodníku a následne nožom dobodal policajta hliadkujúceho pred sídlom britského parlamentu. Policajti ho postrelili, neskôr svojim zraneniam podľahol. Okrem neho pri čine zahynuli traja ľudia vrátane dobodaného policajta.

 

Traja z francúzskych študentov utrpeli pri útoku na moste zranenia. Zranenia dvoch z nich sú vážne, ale ich život nie je bezprostredne ohrozený, uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

 

Elyzejský palác v noci oznámil, že do Londýna bol vo večerných hodinách vypravený vládny špeciál, na ktorého palube boli príbuzní zranených francúzskych stredoškolákov.

 

Premiér Bernard Cazeneuve dnes podľa spravodajského servera 20Minutes povedal, že študentov bretónskeho lýcea - s výnimkou trojice vážne zranených - dnes prevezú do vlasti.

 

Štátna tajomníčka Juliette Méadelová, poverená pomocou obetiam, spresnila, že k repatriácii dôjde po výsluchu stredoškolákov britskou políciou. Dodala, že účastníkmi zájazdu bolo 92 tínedžerov, pričom v čase útoku sa v jeho blízkosti nachádzalo 56 z nich.

 

Stredná škola v Concarneau od stredy večera poskytuje psychologickú a lekársku pomoc rodinám študentov, ktorí sa stali svedkami útoku v Londýne.

 

Začatie vyšetrovania francúzskou prokuratúrou ako v tomto prípade je vo Francúzsku štandardným postupom: postupuje sa takto vždy, keď sa občania Francúzska v zahraničí stanú terčom útoku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies