Francúzsky vojak na misii v Mali podľahol zraneniam

NETKY.SK • 26 November 2015, 12:05 • 2 min
Francúzsky vojak na misii v Mali podľahol zraneniam

PARÍŽ - Elyzejský palác v Paríži dnes zverejnil správu o smrti francúzskeho vojaka, ktorý bol v októbri v Mali vážne zranený pri útoku teroristickej skupiny.

slovakia

left justify in out

Seržant jednotky výsadkárov utrpel vážne zranenie, keď pod jeho vozidlom explodovala nastražená mína. Incident sa odohral na severe Mali, kam Francúzsko vyslalo veľký kontingent vojakov, aby malijskej armáde pomohli zastaviť rozmáhanie sa islamistov a ich prieniky do južnej časti krajiny.

 

Ako informovala televízia BFMTV, ide o desiatu obeť z radov francúzskych jednotiek, ktoré sa v Mali zúčastňujú na operácii Barkhane. Dejiskom operácie je oblasť Sahelu a jej cieľom je bojovať proti salafistickým ozbrojencom, likvidovať ich tábory, sklady zbraní a techniky a ďalšie logistické zariadenia.

 

Od začiatku protiteroristických operácií došlo v Mali k viacerých útokom - naposledy minulý týždeň, keď skupina ozbrojencov obsadila luxusný hotel v Bamaku a zadržiavala tam jeho hostí ako rukojemníkov. K tomuto útoku došlo len týždeň po sérii atentátov v Paríži, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí a ku ktorým sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

 

Islamistickí ozbrojenci napojení na teroristickú sieť al-Káida obsadili v roku 2012 prevažne púštny sever Mali. Predchádzalo tomu povstanie tamojších separatistov, ktoré islamisti využili na svoje ciele. Na pomoc malijskej armáde, ktorá nedokázala zastaviť rýchly postup islamistických povstalcov na juh, bola v roku 2013 vyslaná francúzska vojenská misia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies