Francúzský súd uznal spoluzodpovednosť štátu za útoky islamistu na vojakov

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 17:09 • 2 min
Francúzský súd uznal spoluzodpovednosť štátu za útoky islamistu na vojakov

NIMES - Správny súd vo francúzskom meste Nimes uznal dnes spoluzodpovednosť štátu za vraždy príslušníkov ozbrojených síl islamistom Mohamedom Merahom spred štyroch rokov. V zdôvodnení konštatoval, že úrady pochybili, keď na sklonku roka 2011 zrušili monitoring Merahových aktivít, čo zmenšilo šance na prekazenie jeho útoku.

slovakia

left justify in out

Podľa názoru súdu nesie štát tretinovú zodpovednosť za zločin, pretože nezohľadnil Merahov profil, jeho podozrivé správanie, ako aj cesty do Afganistanu a Pakistanu, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA.


Mohamed Merah v marci 2012 vo veku 23 rokov zastrelil pri viacerých útokoch v okolí Toulouse celkovo troch príslušníkov ozbrojených síl, učiteľa a troch školákov zo židovského vzdelávacieho zariadenia.

 

Ešte predtým, ako prišiel o život pri zásahu príslušníkov jednotky osobitého určenia francúzskej polície vo svojom byte, sa označil za človeka blízkeho teroristickej sieti al-Káida.


Na základe verdiktu súdu musí teraz francúzsky štát zaplatiť odškodné vdove a dieťaťu, svokrovcom obete, ako aj prispieť do fondu obetí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona