Francúzsky súd uznal exministerku financií a šéfku MMF Lagardeovú vinnou

NETKY.SK • 19 December 2016, 16:47 • 2 min
Francúzsky súd uznal exministerku financií a šéfku MMF Lagardeovú vinnou

PARÍŽ - Súd vo Francúzsku dnes uznal generálnu riaditeľku Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovú a bývalú francúzsku ministerku financií vinnou z nedbanlivosti. Súd dospel k záveru, že ako ministerka zanedbala svoje povinnosti a pripravila tak štát o stovky miliónov eur, ale neudelil jej žiadny trest.

slovakia

left justify in out

Podľa sudcov Lagardeová svojou nedbanlivosťou v arbitrážnom spore umožnila, aby štát v roku 2008 vyplatil odškodné 400 miliónov eur kontroverznému podnikateľovi Bernardovi Tapiemu.

 

Sudcovia však Lagardeovej neuložili žiadny trest vzhľadom na jej doterajšiu bezúhonnosť a dobrú povesť. Lagardeovej pritom hrozilo ročné väzenie.

 

Exministerka financií a šéfka MMF sa však necíti byť vinná. Jej právnik preto zvažuje odvolanie. Rozhodnutie o vine môže totiž vyvolať novú krízu v MMF. Lagardeovej predchodca Dominique Strauss Kahn musel rezignovať na svoj post v MMF pre sexuálny škandál.

 

Očakáva sa, že vedenie MMF zvolá čo najskôr schôdzu, aby posúdilo dôsledky rozsudku francúzskeho súdu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies