Francúzsky súd potvrdil pokutu pre Le Pena za výrok o Rómoch a vtákoch

NETKY.SK • 20 November 2014, 17:11 • 2 min
Francúzsky súd potvrdil pokutu pre Le Pena za výrok o Rómoch a vtákoch

PARÍŽ - Parížsky odvolací súd dnes potvrdil rozsudok, podľa ktorého musí 86-ročný zakladateľ francúzskeho ultrapravicového Národného frontu Jean-Marie Le Pen zaplatiť pokutu 5000 eur za hanobenie rasy.

slovakia

left justify in out

Verdikt potvrdzuje decembrové rozhodnutie súdu, ktorý uznal Le Pena vinným z hanobenia rasy. Stalo sa tak počas zjazdu strany v roku 2012, kde Le Pen povedal, že Rómovia sú ako vtáky, ktorých "prirodzenosťou" je kradnúť. V pôvodnom procese obhajca argumentoval, že vyhlásenie Le Pena bola iba "slovná hra", keďže vo francúzštine sú slová "kradnúť" a "lietať" totožné.
     

Po dnešnom potvrdení rozsudku obhajca Le Pena konštatoval, že jeho klient sa odvolá na kasačnom súde.
     

Le Pen, ktorý v súčasnosti zastáva už iba funkciu čestného predsedu Národného frontu, je známy slovnými prešľapmi. Napríklad holokaust označil za len "detail" dejín druhej svetovej vojny.
     

Jeho dcéra Marine Le Penová, ktorá je úradujúcou predsedníčkou Národného frontu, sa usiluje vybudovať strane menej extrémny imidž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies