Francúzsky súd nariadil webovej stránke odstrániť nahrávky Sarkozyho a Bruniovej

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 18:25 • 2 min
Francúzsky súd nariadil webovej stránke odstrániť nahrávky Sarkozyho a Bruniovej

PARÍŽ - Francúzsky súd prikázal dnes spravodajskej webovej stránke Atlantico.fr odstrániť tajné nahrávky bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, urobené v čase, keď bol vo funkcii. Bývalej hlave štátu a jeho manželke súd priznal odškodné za porušenie ich súkromia v celkovej výške 20.000 eur.

slovakia

left justify in out

Sarkozy s manželkou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou išli na súd, keď Atlantico.fr minulý týždeň zverejnil úryvky zo stoviek hodín ich rozhovorov, ktoré bez ich vedomia nahral jeden zo Sarkozyho bývalých poradcov Patrick Buisson.
      

Štyri rozhovory, ktoré webová stránka zverejnila, pochádzajú z februára 2011. V jednom z nich si prvá dáma uťahuje zo Sarkozyho, že on je ten, kto zarába na chlieb. Zvyšné rozhovory sa týkajú zmien vo vláde.
      

Sarkozyovci sa sťažovali, že bolo narušené ich súkromie, a požadovali, aby webová stránka nahrávky odstránila, v čom im súd vyhovel. Prikázal stránke, že nahrávky musí odstrániť do 24 hodín, a Buissonovi, že musí manželom zaplatiť odškodné, každému po 10.000 eur, informovala agentúra DPA.
      

Stránka Atlantico.fr už stiahla úryvky z rozhovorov Sarkozyho s Bruniovou, argumentovala však, že zvyšné nahrávky, v ktorých prezident Sarkozy diskutuje so svojimi poradcami o kladoch rozličných ministrov, sú "vo verejnom záujme".
      

Francúzsko má jeden z najprísnejších zákonov na ochranu súkromia, avšak súdy zvyčajne prideľujú iba relatívne nízke odškodnenie za jeho porušenie. Sarkozyovci požadovali 30.000 eur.
      

Buisson povedal, že rozhovory nahrával "pre históriu" a tvrdí, že mu nahrávky niekto ukradol.
      

Sarkozyho právny zástupca Richard Malka povedal, že dnešné rozhodnutie súdu bude varovaním pre médiá. "Nemôžeme žiť v strachu, že sme sústavne nahrávaní, a potom vidieť svoje poznámky vysielané na internete," zdôraznil.
      

Sarkozyho, ktorý podľa všeobecnej mienky plánuje vo voľbách v roku 2017 znova kandidovať za prezidenta, boli v uplynulých dňoch plné noviny. Denník Le Monde 7. marca napísal, že 59-ročný Sarkozy je vyšetrovaný pre obvinenia, že jeho predvolebnú kampaň čiastočne financoval zosnulý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Súd v tejto súvislosti nariadil odpočúvanie jeho telefonátov. To viedlo k jeho separátnemu vyšetrovaniu pre zneužívanie vplyvu.
      

Sarkozyho strana, Únia za ľudové hnutie (UMP), obvinila vládu prezidenta Francoisa Hollanda z prenasledovania Hollandovho hlavného súpera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies