Francúzsky súd nariadil prepustenie kosovského expremiéra Haradinaja

NETKY.SK • 12 Január 2017, 14:22 • 2 min
Francúzsky súd nariadil prepustenie kosovského expremiéra Haradinaja

PARÍŽ - Francúzsky súd nariadil prepustenie kosovského premiéra Ramusha Haradinaja, ktorého zadržali minulý týždeň na základe zatykača vydaného srbskými úradmi. Haradinaj však nesmie opustiť územie Francúzska, pokým sa nerozhodne o tom, či bude vydaný na trestné stíhanie do Srbska, kde čelí obvineniam z vojnových zločinov.

slovakia

left justify in out

Súd vo meste Colmar na východe Francúzska dnes oznámil, že kosovský expremiér môže na rozhodnutie o extradícii čakať na slobode. Dovtedy zostane pod dohľadom francúzskych súdnych orgánov.

Haradinaj pôsobil ako vysokopostavený veliteľ povstalcov z Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) počas konfliktu v rokoch 1998-1999, ktorý viedol k vyhláseniu nezávislosti Kosova od Srbska.

Absolvoval už dva procesy pred tribunálom OSN, pričom bol opakovane zbavený obvinení z vojnových zločinov. Odmieta pritom tvrdenia Belehradu, že počas kosovského konfliktu dohliadal na mučenie a vraždy etnických Srbov.

Francúzsky súd následne rozhodol, že Haradinaj musí zostať vo vyšetrovacej väzbe kým sa nerozhodne, či bude vydaný na stíhanie do Srbska. Belehrad už oficiálne požiadal Paríž o Haradinajovo vydanie.

Kosovské úrady naliehajú na Francúzsko, aby srbskú žiadosť zamietlo. Požadujú tiež, aby sa za jeho prepustenie zasadila aj Európska únia.

Haradinaj bol zadržaný už v roku 2015 v Slovinsku, avšak tamojšie orgány ho čoskoro prepustili na slobodu.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona