Francúzsky štatistický úrad prognózuje rast HDP o 0,4 %

NETKY.SK • 3 Október 2014, 08:56 • 2 min
Francúzsky štatistický úrad prognózuje rast HDP o 0,4 %

PARÍŽ - Francúzska ekonomika sa v tomto roku už tretí rok po sebe zväčší iba o 0,4 %, pričom jej rast bude výsledkom vysokých vládnych výdavkov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to štatistický úrad krajiny INSEE. Doteraz štatistický úrad predpokladal, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 0,7 %. Svoju prognózu zredukoval vzhľadom na očakávané menšie investície firiem a domácností.

 

Výhľad francúzskej ekonomiky by bol ešte pesimistickejší, ak by sa neočakávalo, že vládne výdavky za celý tento rok sa zvýšia o 1,8 %. Vláda francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea zrušila sľub svojim partnerom v rámci Európskej únie a o dva roky odložila plán na redukciu deficitu verejných financií. Chce sa totiž vyhnúť utlmeniu už aj tak slabej ekonomiky. 

 

Francúzska vláda vkladá svoje nádeje do obnovenia podnikateľských investícií, od ktorých očakáva, že podporia ekonomické zotavenie. Podľa vlády firmy na investície využijú prínos z postupného znižovania daní. Doteraz to však malo malý vplyv a ukazuje sa, že firmy sú ochotné investovať menej, ako sa očakávalo. INSEE prognózuje, že podnikové investície vo Francúzsku za celý tento rok klesnú o 0,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies