Francúzsky Senát schválil vládny návrh protiteroristického zákona, má nahradiť výnimočný stav

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 09:35 • 2 min
Francúzsky Senát schválil vládny návrh protiteroristického zákona, má nahradiť výnimočný stav

PARÍŽ - Francúzsky Senát v noci nadnes schválil v prvom čítaní vládny návrh protiteroristického zákona. Dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie, sa týmto návrhom bude zaoberať v októbri. Návrh protiteroristického zákona predložila do parlamentu vláda a prezident Emmanuel Macron.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zákon by mal - v prípade svojho schválenia oboma komorami parlamentu - od 1. novembra nahradiť výnimočný stav, ktorý vo Francúzsku platí od novembra 2015, keď v Paríži a na jeho predmestí Saint Denis došlo k sérii samovražedných teroristických útokov. Odvtedy parlament už niekoľkokrát v hlasovaní schválil predĺženie výnimočného stavu.

 

Opozícia v Senáte vládny návrh protiteroristického zákona ostro kritizovala s tým, že ide de facto o pokus nastoliť výnimočný stav v krajine natrvalo.

 

Okrem opozície návrh zákona kritizovalo aj viacero ľudskoprávnych organizácií vrátane francúzskej pobočky Amnesty International a Ligy za ľudské práva, ale aj známe osobnosti, napr. francúzsky ochranca ľudských práv Jacques Toubon či komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks.

 

V utorok sa pred budovou Senátu v Paríži zišlo asi sto ľudí, ktorí protestovali proti vládnym zámerom, pričom výnimočný stav prirovnali k policajnému štátu a deklarovali, že "sa nevzdajú žiadnych svojich slobôd".

 

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb pri predstavovaní návrhu zákona v Senáte pripomenul, že "hrozba teroristických útokov (vo Francúzsku) stále trvá".

 

Ubezpečil, že vláda chce zrušiť platnosť výnimočného stavu. Dodal však, že k tomuto kroku nemôže pristúpiť bez toho, aby prijala ďalšie účinné a "zásadné" opatrenia na boj proti terorizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies