Francúzsky protimonopolný úrad udelil pokuty výrobcom jogurtov

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 13:38 • 2 min
Francúzsky protimonopolný úrad udelil pokuty výrobcom jogurtov

PARÍŽ - Francúzsky protimonopolný úrad udelil 11 výrobcom jogurtov pokuty v celkovej výške 192 miliónov eur za cenový kartel. Obvinil ich, že dohody o cenách uzatvárali počas tajných stretnutí v hotelových izbách a komunikovali prostredníctvom špeciálnych telefónnych liniek, aby zabránili odhaleniu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Týchto 11 firiem, medzi ktorými sú aj producenti jogurtov značky Yoplait a Lactalis, zastupuje až 90 % francúzskeho trhu s jogurtmi a príbuznými výrobkami.

 

Cenový kartel sa podarilo odhaliť len vďaka neštandardnému procesu, ktorý umožňuje firmám dosiahnuť zníženie trestu, ak sa priznajú k fixovaniu cien. Túto možnosť využila firma Yoplait, v ktorej má väčšinový podiel americká spoločnosť General Mills. Yoplait sa tak vyhol pokute.

 

Lactalis oznámil, že sa proti rozhodnutiu odvolá, pretože považuje výšku svojej pokuty za prehnanú.

Podľa protimonopolného úradu výrobcovia jogurtov uzatvárali v rokoch 2006 až 2012 dohody o tom, kedy a o koľko zvýšia ceny, a rozdelili si aj objemy výroby, čím vážne porušili trhové princípy.

 

Šéfovia týchto firiem zorganizovali sériu tajných rokovaní či už v hoteloch, alebo slávnej parížskej kaviarni, ako aj z "bezpečných" telefónnych čísiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies