Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron bude spolupracovať s Bayrouom

NETKY.SK • 23 Február 2017, 07:04 • 2 min
Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron bude spolupracovať s Bayrouom

BRUSEL – Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron prijal ponuku spolupráce od Francoisa Bayroua, ktorý sa kandidatúry vzdal. Macron sľúbil, že bude dodržiavať štyri podmienky spolupráce prednesené jeho novým spojencom.

slovakia

left justify in out

"Spojenectvo navrhnuté Francoisom Bayrouom je založené hodnotách a nápadoch, je v úplnom súlade s naším postojom založeným na obrode a zjednotení, preto som jeho ponuku prijal," citoval Macrona francúzsky denník Le Parisien.

 

Bayrou bol k svojmu novému spojencovi v uplynulých mesiacoch viackrát kritický a má blízko k pravici. Počas straníckych primárok podporoval neúspešného Alaina Juppého. Neskôr v kuloároch zaznievalo, že podporí Francoisa Fillona, čo sa nepotvrdilo.

 

Napokon vyjadril Bayrou podporu bývalému členovi vládnej Socialistickej strany (PS) a exministrovi hospodárstva Macronovi. Spoločne chcú preklenúť zaužívané politické rozdelenie na pravicu a ľavicu.

 

Macron, líder hnutia Vpred! (En Marche!), označil rozhodnutie Bayroua vzdať sa kandidatúry a podporiť ho za "odvážne gesto" a "prejav zmyslu pre zodpovednosť a verejný záujem". Prijal aj jeho štyri podmienky, ktoré zverejnil denník Le Parisien.

 

Bayrou žiada "reálnu alternatívu a zmenu" a nepáči sa mu blízkosť hnutia Vpred! k niektorým ľuďom spätým s vládnou PS. Chce do verejného života vniesť viac morálky, bojovať proti konfliktom záujmov a presadzovať politiku založenú na priestore pre úspešných a istotách pre biednych. Pri voľbách navrhuje prevahu pomerného systému nad väčšinovým.

 

Na čele sondáží sa pred aprílovým prvým kolom prezidentských volieb drží Marine Le Penová. V prieskumoch jej vyjadruje podporu viac ako štvrtina opýtaných. V prvom kole volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky, v druhom by zrejme utrpela prehru nezávisle od toho, kto by bol jej súperom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies