Francúzsky prezident zrušil zvyšok trestu zneužívanej žene, ktorá zabila manžela

NETKY.SK • 1 Február 2016, 09:32 • 2 min
Francúzsky prezident zrušil zvyšok trestu zneužívanej žene, ktorá zabila manžela

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande zrušil v nedeľu zvyšok väzenského trestu zneužívanej žene, ktorá bola odsúdená za zabitie svojho manžela. Na podporu Jacqueline Sauvageovej, ktorú manžel po desaťročia spoločne s ich dcérami týral, sa zdvihla mohutná vlna podpory, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Uviedla, že obete zneužívania sa zvyčajne neuvádzajú menom, v tomto prípade však ženy samy verejne vypovedali o svojom živote, aby pomohli odsúdenej matke.

 

rezident rozhodol o zrušení zvyšku Sauvageovej trestu dva dni po stretnutí s tromi dospelými dcérami odsúdenej. Neudelil jej milosť, ale umožnil jej "okamžite požiadať o podmienečné prepustenie," uviedla prezidentská kancelária.

 

Francúzska ústava umožňuje prezidentovi dať odsúdenému milosť alebo mu zredukovať nepodmienečný trest.

Jacqueline Sauvageová má 68 rokov a v roku 2012 bola odsúdená na desať rokov väzenia za vraždu manžela, ktorý ju bil a týral takmer 50 rokov, pričom týral aj ich dcéry.

 

"Vzhľadom na výnimočnú ľudskú situáciu prezident chce umožniť pani Savageovej rýchly návrat k jej rodine, rešpektujúc súdne orgány," uviedla prezidentská kancelária.

 

Odvolací súd v decembri rozsudok nad ženou potvrdil.

 

Jej dcéry odvtedy vysvetlili, že rodina žila za zatvorenými dverami s násilím, vrátane sexuálneho násilia, cítila sa však príliš ponížená, aby vyhľadala pomoc. Potom zrazu Jacqueline Sauvageová manžela zastrelila puškou.

 

Prípad vyvolal vo Francúzsku vlnu podpory ženských organizácií, politikov i sympatizantov a petíciu na podporu odsúdenej podpísali desiatky tisíc ľudí.

 

"Nesmierne sa mi kvôli nej uľavilo," povedala vo vysielaní televízie iTélé herečka Anny Dupereyová.

Sauvageová sa "stala symbolom, pretože tu došlo k nespravodlivosti," podporila ju poslankyňa Valérie Boyerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies