Francúzsky prezident vyzýva na medzinárodné vyšetrenie výbuchov v Bejrúte

NETKY.SK • 6 August 2020, 20:38 • 2 min
Francúzsky prezident vyzýva na medzinárodné vyšetrenie výbuchov v Bejrúte

BEJRÚT - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval vo štvrtok na začatie medzinárodného vyšetrenia utorkového masívneho výbuchu v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút.

slovakia

left justify in out

"Je potrebné medzinárodné, otvorené a transparentné vyšetrovanie, aby sa predišlo utajeniu informácií a prípadným pochybnostiam", povedal Macron v závere svojej štvrtkovej návštevy Bejrútu, kde sa zdržal iba niekoľko hodín.

 

img

 

Zároveň oznámil, že čoskoro sa uskutoční medzinárodná konferencia zameraná na pomoc Libanonu. Podľa jeho slov sa bude konať už "v najbližších dňoch".

 

Macron v tejto súvislosti zdôraznil, že pomoc získaná počas konferencie sa poskytne "priamo obyvateľom, humanitárnym organizáciám a tímom v teréne, ktoré ju potrebujú".

 

img

 

Obyvatelia obviňujú politikov 

Macron v meste navštívil miesto explózie a zničené ulice, kde nahnevané davy žiadali ukončenie "režimu" libanonských politikov, ktorých obviňujú z korupcie a z toho, že Libanon uvrhli do katastrofy.

 

Príčina 

Utorkový výbuch podľa doterajších informácii spôsobil náhodný požiar, ktorý zapálil zásoby dusičnanu amónneho. Podľa Reuters výbuch zabil najmenej 145 ľudí, zranil viac ako 5000 osôb a spôsobil rozsiahle škody.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona