Francúzsky prezident vyzdvihol Tunisko ako príklad pre arabský svet

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 06:16 • 2 min
Francúzsky prezident vyzdvihol Tunisko ako príklad pre arabský svet

TUNIS- Francúzsky prezident Francois Hollande vyzdvihol prechod Tuniska k demokracii ako príklad pre celý arabský svet. Počas svojej prvej oficiálnej návštevy vo štvrtok prisľúbil severoafrickej krajine politickú a ekonomickú podporu, informovala agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Hollandova dvojdňová návšteva je súčasťou jeho snáh oživiť vzťahy s Tuniskom, ktorým ublížili tesné vzťahy bývalého konzervatívneho prezidenta Francúzska s prezidentom Zínom Ábidínom bin Alím, ktorého Tunisania v januári 2011 zvrhli. Tuniská revolúcia vyústila v sériu arabských prodemokratických povstaní, tzv. arabskú jar, ktorá viedla aj k páde režimu v Egypte.

Hollande porovnal pokrok v demokracii v Tunisku s prevzatím moci armádou v Egypte, čo označil za neúspech krajiny na ceste k demokracii.

"To, čo sa deje tu v Tunisku je kontrolovaný a organizovaný prechod," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s tuniským prezidentom Munsifom Marzúkím. "Je jasné, že máte záväzok uspieť, pretože ste vzorom, poskytujete mnohým ľuďom v arabskom svete nádej."

Po zvrhnutí diktátora zvíťazila v tuniských voľbách dlho utláčaná umiernená islamská strana, ktorá uzavrela koalíciu s dvoma sekulárnymi stranami a napísala novú ústavu. Prechod k demokracii bol búrlivý a sprevádzaný násilím i vraždou, stagnujúcou ekonomikou a sociálnymi nepokojmi, ale konečný návrh ústavy sa už prerokúva v parlamente.

Hollande pricestoval do Tunisu v sprievode kľúčových ministrov a desiatok podnikateľov. Počas návštevy podpíšu rad dohôd o spolupráci, aby podporili bilaterálne vzťahy a pomohli tuniskej ekonomike. Francúzsko je jedným z hlavných obchodných partnerov Tuniska.

Francúzsky prezident oznámil, že Paríž poskytne Tunisu 400 miliónov eur na rozvojové pôžičky a projekty a tiež grant vo výške 800.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies