Francúzsky prezident: Treba zastaviť celosvetovú hrozbu Islamského štátu

NETKY.SK • 15 September 2014, 11:25 • 2 min
Francúzsky prezident: Treba zastaviť celosvetovú hrozbu Islamského štátu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval dnes na globálnu reakciu odporu voči militantom z organizácie Islamský štát (IS) s tým, že táto skupina predstavuje bezpečnostnú hrozbu pre celý svet.

slovakia

left justify in out

"Aká je to hrozba? Globálna, takže aj reakcia musí byť globálna," povedal najvyšší francúzsky predstaviteľ v Paríži pri otváraní konferencie približne 30-tich krajín, zameranej na koordináciu a stratégiu proti Islamskému štátu, ktorý už ovláda časti severného Iraku a má pevnú základňu v Sýrii, približuje agentúra Reuters.
      

Islamský štát - donedávna nazývaný Islamský štát v Iraku a Levante - je radikálna islamistická teroristická organizácia pôvodom z Iraku. Na území, ktoré sa tejto výbojnej skupine podarilo dobyť, vyhlásila moslimský kalifát, samostatný štát rovnakého mena - Islamský štát. Tento kalifát si nárokuje náboženskú autoritu nad všetkými moslimami na svete a snaží sa o vládu nad všetkými územiami obývanými moslimskými veriacimi - teda o obnovu kalifátu na území v čase jeho historicky najväčšieho rozsahu: severnej Afriky, Iberského polostrova, Balkánu, Krymu, Kaukazu i časti Indie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies