Francúzsky prezident stráca podoru, favoritku Le Penovú môže zdolať Juppé

NETKY.SK • 7 September 2016, 17:43 • 2 min
Francúzsky prezident stráca podoru, favoritku Le Penovú môže zdolať Juppé

BRUSEL - Málo dôvodov na radosť poskytol najnovší prieskum verejnej mienky pre súčasného francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Výsledky totiž v budúcoročných prezidentských voľbách favorizujú iných kandidátov a naznačujú súboj o prezidentské kreslo medzi pravicou a Národným frontom (FN) Marine Le Penovej.

slovakia

left justify in out

Prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť TNS Sofres-One Point pre denník Le Figaro a spravodajský kanál LCI na vzorke 1006 respondentov, ukázal, že Hollande by prepadol v každom z deviatich možných scenárov, kde by proti sebe stáli kandidáti pravice a ľavice. Podľa opýtaných voličov by sa v prvom kole prezidentských volieb zakaždým ocitol až na štvrtom alebo piatom mieste, keď sa jeho preferencie pohybujú v rozmedzí 11 až 15 percent.

 

Viac šancí v konečnom súboji o Elyzejský palác má podľa prieskumu Hollandov bývalý minister hospodárstva Emmanuel Macron, ktorý z funkcie odstúpil minulý týždeň, aby sa venoval svojej prezidentskej kampani. Macron sa v každom zo scenárov ocitol pred Hollandom.

 

Prieskum rovnako ukázal, že v druhom kole prezidentských volieb bude opozičný pravicový kandidát - buď bývalý prezident Nicolas Sarkozy, alebo bývalý premiér Alain Juppé - čeliť šéfke FN Le Penovej.

 

Preferencie voličov tiež naznačili, že Le Penová by vyhrala prvé kolo volieb vo všetkých scenároch okrem situácie, keď by bol Juppé kandidátom pravice. Voliči jej dali v prieskume dvojpercentný náskok pred Sarkozym.

 

Ďalším pozoruhodným záverom prieskumu verejnej mienky je rýchly postup mladého a ambiciózneho exministra Macrona v preferenciách voličov. Tomu respondenti prisudzujú 15 až 20 percent hlasov vo všetkých ponúknutých scenároch volebných súbojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies