Francúzsky prezident sľubuje "trvalý" boj proti vracajúcim sa džihádistom

NETKY.SK • 1 Jún 2014, 12:50 • 2 min
Francúzsky prezident sľubuje "trvalý" boj proti vracajúcim sa džihádistom

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande sľúbil dnes "trvalý" boj proti džihádistom vracajúcim sa zo zahraničia. Jeho vyjadrenie pre novinárov je reakciou na zatknutie muža podozrivého z minulotýždňovej streľby pred židovským múzeom. Zadržaný predtým údajne bojoval v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Hollande zatknutie potvrdil a novinárom podľa agentúry DPA povedal: "Celá vláda je pripravená pátrať po týchto džihádistoch, ako sa nazývajú, aby sa predišlo tomu, že keď sa vrátia z boja, ktorý nie je ani ich bojom a určite nie ani bojom naším... že nebudú škodiť iným, ako je tomu, bohužiaľ, zdá sa, v prípade v Bruseli." 
      

Hollande pochválil colníkov, ktorí podozrivého, 29-ročného muža zo severofrancúzskeho mesta Roubaix, počas jeho návratu z Belgicka zadržali na marseillskej autobusovej stanici.
      

Skutočnosť, že bol zadržaný "ihneď, ako sa jeho noha dotkla francúzskej pôdy", svedčí o účinnosti protiteroristických opatrení, povedal Hollande.
      

Obeťami útoku strelca sa v sobotu 24. mája stali podľa agentúry Reuters traja ľudia: Izraelských manželov Emanuela a Miriam Rivovcov pochovali v utorok v Tel Avive. Treťou zabitou osobou bola francúzska dobrovoľníčka zamestnaná v múzeu, údajne šesťdesiatnička. 
      

Kriticky ranený, zhruba 20-ročný Belgičan, ktorý v múzeu pracoval, je ešte stále hospitalizovaný vo vážnom stave. 
     

Úrady skúmajú, či bol útok motivovaný antisemitizmom.
      

Podľa médií páchateľ útoku vlani vycestoval do Sýrie, kde v občianskej vojne bojoval po boku džihádistických skupín. Kvôli tomuto podozreniu ho sledovala aj francúzska tajná služba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies