Francúzsky prezident sa na Kube stretol s Fidelom Castrom, dnes ho čaká Haiti

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 09:48 • 2 min
Francúzsky prezident sa na Kube stretol s Fidelom Castrom, dnes ho čaká Haiti

HAVANA - Francúzsky prezident Francois Hollande sa v pondelok stretol v Havane na takmer hodinovom rozhovore s 88-ročným bývalým kubánskym vodcom Fidelom Castrom, ktorého revolúciu z roku 1959 hodnotia Francúzi, najmä členovia Hollandovej Socialistickej strany, zväčša kladne, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dnes navštívi Hollande ako iba druhý úradujúci francúzsky prezident susedné Haiti, ktoré bolo pred 250 rokmi najvýnosnejšou kolóniou Francúzska.

 

Hollande pricestoval v pondelok s veľkou delegáciou francúzskych podnikateľov na jednodňovú návštevu Kuby ako vôbec prvý francúzsky prezident, odkedy sa Kuba stala nezávislým štátom. Po oficiálnom rokovaní s prezidentom Raúlom Castrom sa približne na 50 minút stretol s jeho starším bratom Fidelom Castrom. Podľa tlačovej agentúry AP spolu hovorili o klimatických problémoch, poľnohospodárstve a protikubánskych sankciách.

Na stretnutí s francúzskymi občanmi žijúcimi na Kube Hollande povedal, že Fidelov fyzický stav sa zdá byť "zhoršený", ale "ľahko konverzoval".

 

"Mal som pred sebou človeka, ktorý sa zapísal do dejín. Debatuje sa o jeho mieste (v nich) a jeho zodpovednosti. Ale pri svojej návšteve Kuby som sa chcel s Fidelom Castrom stretnúť," vysvetlil francúzskym reportérom.

 

Vo svojom vystúpení na havanskej univerzite Hollande povedal, že "Francúzsko urobí všetko pre to, aby pomohlo procesu otvárania sa Kuby a pomohlo jej zbaviť sa opatrení, ktoré tak vážne poškodili rozvoj Kuby". Oznámil tam plány na zvýšenie výmeny študentov a učiteľov medzi Francúzskom a Kubou a vzájomné uznanie univerzitných diplomov. Jeho vystúpenie sledoval prvý viceprezident Miguel Díaz-Canel, ktorý je všeobecne považovaný za budúceho nástupcu prezidenta Raúla Castra po jeho odstúpení z funkcie v roku 2018.

 

Francúzsky prezident navštívil Kubu sprevádzaný piatimi ministrami a takmer 20 podnikateľmi. Agentúra AP pripomenula, že Španielsko, Holandsko, Taliansko a Francúzsko sú najväčšími obchodnými partnermi Kuby z krajín EÚ, ktorá je druhým najväčším obchodným partnerom tejto karibskej krajiny.

 

Haiti získalo nezávislosť od Francúzska po povstaní otrokov v roku 1804 a transformovalo sa na prvú černošskú republiku vo svete. Rozvoj krajiny však ochromili dlhy, ktoré Haiti splácalo francúzskym a americkým bankám až do roku 1947, napísala agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies