Francúzsky prezident pricestoval na historickú návštevu Kuby

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 07:31 • 2 min
Francúzsky prezident pricestoval na historickú návštevu Kuby

HAVANA - Francúzsky prezident Francois Hollande pricestoval v nedeľu neskoro večer miestneho času na historickú jednodňovú návštevu komunistickej Kuby, počas ktorej by sa mal stretnúť so svojím kubánskym náprotivkom Raúlom Castrom. Informovala o tom televízna stanica Channel NewsAsia.

slovakia

left justify in out

Hollande je prvým francúzskym najvyšším predstaviteľom na Kube po viac ako storočí a tiež prvým západným lídrom, ktorý tam zavítal po vlaňajšom prekvapujúcom oznámení zblížovania medzi Washingtonom a Havanou. Hollande dorazil Medzinárodné letisko José Martího v Havane o 22.50 h miestneho času (dnes o 04.50 h SELČ), kde ho privítal námestník kubánskeho ministra zahraničných vecí Rogelio Sierra.

 

Jeho návšteva je zameraná na prehĺbenie záujmov Francúzska a Európskej únie na Kube, ktorej vláda uskutočňuje postupné hospodárske a sociálne reformy.

 

Castro by sa mal stretnúť aj s Raúlovým bratom Fidelom, táto schôdzka však zatiaľ nebola oficiálne potvrdená.

EÚ zmrazila vzťahy s Kubou v roku 2003 po zásahu režimu proti novinárom a aktivistom, od apríla minulého roka ich však začala postupne obnovovať.

 

Na Kube sa vlani krátko zastavil francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies