Francúzsky prezident podpísal zákon o manželstvách homosexuálov!

NETKY.SK • 18 Máj 2013, 12:06 • 2 min
Francúzsky prezident podpísal zákon o manželstvách homosexuálov!

PAR - Francúzsky prezident Francois Hollande podpísal zákon, ktorý umožní homosexuálnym párom uzatvárať manželstvá a adoptovať si deti. Informovala o tom dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Socialistický prezident spečatil kontroverznú legislatívu svojím podpisom po tom, ako ju v piatok odobrila Ústavná rada. Najvyššia ústavná autorita Francúzska odmietla námietky konzervatívnej opozície, čím sa odstránila posledná prekážka brániaca implementácii reformy. 

"Prijal som (rozhodnutie); teraz nastal čas rešpektovať právo republiky," komentoval podpis zákona Hollande.  Francúzsko sa stalo 14. krajinou na svete a deviatou v Európe, ktorá legalizovala manželstvá homosexuálov. Prvé homosexuálne sobáše by sa vo Francúzsku mohli teoreticky uskutočniť už o 10 dní od podpísania zákona prezidentom. Minister pre vzťahy s parlamentom Alain Vidalies vyjadril očakávanie, že prví homosexuáli a lesbičky budú môcť začať uzavtvárať manželstvá pred 1. júlom.

Francúzsky parlament definitívne schválil právnu normu 23. apríla po mesiacoch vyostrenej spoločenskej diskusie a masových protestov, ktoré občas prerástli aj do násilností. Terčom kritiky zo strany katolíckej cirkvi a pravicovej opozície sa stalo predovšetkým právo na adopcie. 

Podľa prieskumov uzákonenie homosexuálnych manželstiev podporuje 55-60 percent Francúzov, ale len zhruba polovica súhlasí s tým, aby si takéto páry mohli aj osvojovať deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona