Francúzsky prezident neverí že sa sa rokovania o TTIP dokončia tento rok

NETKY.SK • 30 August 2016, 14:16 • 2 min
Francúzsky prezident neverí že sa sa rokovania o TTIP dokončia tento rok

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande označil rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA za nevyvážené a nemôžu sa podľa neho dokončiť do záveru funkčného obdobia amerického prezidenta Baracka Obamu.

slovakia

left justify in out

"Tieto diskusie nemôžu do konca tohto roka vyústiť do dohody. Vyjednávania uviazli, pozície sa nerešpektujú, nerovnováha je očividná," povedal francúzsky prezident v utorok.


Postoj Hollandea je najnovším úderom navrhovanej zóne voľného obchodu, ktorá by zahŕňala polovicu ekonomiky sveta. Odpor existuje na oboch kontinentoch a rokovania komplikuje plánovaný odchod Veľkej Británie z Európskej únie a nadchádzajúce prezidentské voľby v USA a vo Francúzsku.


Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v nedeľu povedal, že vyjednávania s USA podľa jeho názoru de facto zlyhali, hoci to nikto naozaj nepripúšťa. Štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničného obchodu Matthias Fekl Američanov obvinil z toho, že ponúkajú iba "omrvinky".

 

V utorok povedal, že Francúzsko na stretnutí ministrov obchodu, ktoré bude na budúci mesiac na Slovensku, požiada Európsku komisiu o zastavenie rokovaní o dohode o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Dodal, že rokovania by sa mohli obnoviť, ak sa zlepšia širšie obchodné vzťahy medzi EÚ a USA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies