Francúzsky prezident Hollande vstúpil do rokovaní o kúpe Alstomu

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 14:06 • 2 min
Francúzsky prezident Hollande vstúpil do rokovaní o kúpe Alstomu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande je otvorený návrhu na fúziu francúzskej skupiny Alstom a amerického koncernu General Electric (GE).

slovakia

left justify in out

A to aj napriek tomu, že minister hospodárstva Arnaud Montebourg zlúčenie oboch firiem zastavil. Uviedli to dnes predstavitelia francúzskej administratívy, ktorí nechceli byť menovaní, pretože ide o veľmi citlivú záležitosť. Informovala o tom agentúra AP.
     

O prevzatie francúzskej firmy má však záujem aj nemecký koncern Siemens. Prezident Hollande má preto nadnes naplánované rokovania s generálnymi riaditeľmi všetkých zainteresovaných firiem. Uviedol tiež, že jeho vláda podporí takú dohodu, ktorá udrží výrobu Alstomu v domácich závodoch.
     

Hollande má už za sebou zhruba hodinové rokovania s generálnym riaditeľom GE Jeffreym Immeltom a v priebehu dneška sa stretne ešte s predstaviteľmi Siemensu a francúzskeho konglomerátu Bouygues, ktorý vlastní v Alstome 29-% podiel.
     

Podľa víkendových informácií parížskeho denníka Le Figaro Siemens navrhuje Alstomu výmenu. Nemecký koncern by francúzskej skupine prenechal polovicu operácií v oblasti železničnej dopravy, ako je výroba ICE vlakov a lokomotív, plus by jej za energetickú divíziu doplatil v hotovosti.
     

Siemens týmto spôsobom reaguje na ponuku amerického koncernu GE, ktorý má tiež záujem o aktíva Alstomu v oblasti energetiky. Na energetiku pripadá až 70 % tržieb francúzskej skupiny. Američania si údajne už zabezpečili podporu francúzskeho koncernu Bouygues. GE vraj za energetickú divíziu Alstomu ponúka 13 miliárd USD (9,4 miliardy eur).
     

(1 EUR = 1,3831 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies