Francúzsky prezident Hollande tvrdo kritizoval odporcov utečeneckých kvót

NETKY.SK • 24 September 2015, 06:54 • 2 min
Francúzsky prezident Hollande tvrdo kritizoval odporcov utečeneckých kvót

BRUSEL - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes poslal jasný odkaz krajinám Európskej únie, ktoré by odmietli rešpektovať rozhodnutie EÚ o rozdelení 120.000 utečencov z Grécka a Talianska.

slovakia

left justify in out

Hollande AP uviedol, že "tí, čo nevyznávajú naše hodnoty, tí, čo dokonca nechcú tieto princípy rešpektovať, musia začať sami sebe klásť otázky o svojom mieste v Európskej únii", citovala ho agentúra AP. Francúzsky líder sa takto vyjadril pri príchode na summit EÚ v Bruseli, keď vládnu hlboké názorové rozdiely medzi členskými krajinami únie v tom, ako riešiť najväčšiu utečeneckú krízu v Európe za posledné desaťročia.

 

Belgický premiér Charles Michel pred summitom vyhlásil, že členské štáty, ktoré nebudú rešpektovať rozhodnutie o prerozdelení azylantov, by mali čeliť postihom. "Je neprijateľné, aby niektoré európske krajiny sústavne považovali Európu za (zdroj peňazí) na financovanie svojho rozvoja, infraštruktúry, a súčasne sústavne odmietali preukázať solidaritu," citovala Michela agentúra DPA.

 

Ministri vnútra EÚ v utorok schválili plán prerozdelenia 120.000 utečencov, ktorí prišli do Grécka a Talianska, medzi ostatné členské štáty, a to v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

 

Niektoré štáty s rozhodnutím nesúhlasili - SR, ČR, Maďarsko a Rumunsko hlasovali na zasadnutí ministrov proti návrhu. Slovenský premiér Robert Fico dokonca vyhlásil, že Slovensko sa bude brániť proti kvótam pre prerozdelenie utečencov a podá žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu. Fico zároveň uviedol, že Slovensko neimplementuje do svojej legislatívy prijatý záväzný právny akt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies