Francúzsky prezident Hollande sa stretol na letisku v Moskve s Putinom

NETKY.SK • 6 December 2014, 16:36 • 2 min
Francúzsky prezident Hollande sa stretol na letisku v Moskve s Putinom

MOSKVA - Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na diskusii o ukrajinskej kríze, keď si urobil krátke medzipristátie na moskovskom letisku pri návrate z návštevy Kazachstanu do Francúzska.

slovakia

left justify in out

Napätie medzi lídrami je stále veľké pre prebiehajúci konflikt na Ukrajine a pre minulomesačné rozhodnutie Francúzska pozastaviť dodávku dvoch bojových vrtuľníkových lodí Mistral do Ruska. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.
      

Francúzsky minister obrany dokonca v piatok v televíznom interview oznámil, že dodávka oboch vrtuľníkových lodí Mistral môže byť zrušená, ak sa politická situácia nezmení.
      

Putin dnes pôsobil nervózne, keď vítal na letisku Hollanda. Ten je najvplyvnejším západným lídrom, ktorý navštívil Rusko po marcovom pripojení ukrajinského Krymského polostrova k Rusku.
      

"Pán prezident, dospel som k názoru, že by sme mali diskutovať o problémoch týkajúcich sa ukrajinskej krízy," povedal Hollande Putinovi prostredníctvom tlmočníka na moskovskom Medzinárodnom letisku Vnukovo.
      

Hollande dodal, že dúfa v pokrok smerujúci k ukončeniu krízy.
      

Putin vyjadril presvedčenie, že krátka Hollandova návšteva môže pomôcť zabezpečiť pokrok v kríze, počas ktorej Západ uvalil sankcie proti Moskve a vzťahy medzi Moskvou i Západom sa dostali na najhoršiu úroveň od skončenia studenej vojny.
      

V stručných vyjadreniach za prítomnosti novinárov Hollande nespomenul, či predložil aj nejaké nové návrhy na ukončenie bojov medzi vládnymi vojakmi a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, ktoré si od apríla vyžiadali už vyše 4300 ľudských životov.
      

Francúzsky prezident počas cesty v Kazachstane povedal, že on, Putin, ukrajinský prezident Petro Porošenko a nemecká kancelárka Angela Merkelová by mali spoločne "začať proces na zmiernenie napätia".
      

Hollande vopred naznačil, že chce s Putinom diskutovať aj o niektorých otázkach, ktoré líder Kremľa spomenul vo svojom štvrtkovom prejave. V ňom totiž Putin obvinil "nepriateľov včerajška" z pokusu postaviť novú železnú oponu okolo Ruska.
      

Hollande bol v Kazachstane na rozhovoroch s prezidentom Nursultanom Nazarbajevom, Putinovým spojencom, a vyhlásil tam, že Putin by sa mal pozerať skôr do budúcnosti než do minulosti a mal by pomôcť zmierňovať napätie súvisiace s ukrajinskou krízou.
      

"Vypočul som si váš prejav spred niekoľkých hodín a myslím si, že by sme sa už mali zbaviť prekážok, ktoré nás možno rozdeľujú. Myslím si, že by sme to mali urobiť," povedal Hollande Putinovi na letisku Vnukovo.
      

NATO a západné veľmoci obviňujú Moskvu z posielania vojakov a zbraní na podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny. Moskva to však popiera.
      

Hollande ešte minulý mesiac kvôli konfliktu na Ukrajine pozastavil na neurčitý čas dodávku prvej z dvoch vrtuľníkových lodí Mistral, ktoré si objednalo Rusko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona