Francúzsky prezident Hollande: Ak neznížim nezamestnanosť, skončím

NETKY.SK • 7 November 2014, 10:23 • 2 min
Francúzsky prezident Hollande: Ak neznížim nezamestnanosť, skončím

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande povedal, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie v roku 2017, pokiaľ sa mu nepodarí znížiť nezamestnanosť.

slovakia

left justify in out

V televíznom rozhovore Hollande priznal, že sa od svojho nástupu do funkcie v roku 2012 dopustil chýb, avšak prisľúbil "až do konca" svojho funkčného obdobia pokračovať v reforme ekonomiky. "Spravil som chyby, kto nie? Ak to nezvládnem pred koncom môjho funkčného obdobia, myslíte že predstúpim pred Francúzov v roku 2017?," uviedol Hollande a dodal, že voliči by boli "neoblomní a mali by pravdu". Portál stanice BBC uvádza, že rozhovor mal byť pokusom o oživenie popularity prezidenta, ktorá klesla na historické dno. Nezamestnanosť vo Francúzsku je v súčasnosti 11-percentná a ekonomický rast stagnuje.

 

Popularita francúzskeho prezidenta v polovici jeho päťročného funkčného obdobia poklesla na 12 percent, čo je v danom prípade najnižšia úroveň zaznamenaná v modernej ére. Okrem prezidenta v uplynulých mesiacoch čelil poklesu popularity aj francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý od septembra vedie reorganizovanú vládu. Centristicky orientovaný líder v čase obmeny obhajoval nepopulárne ekonomické reformy, ktoré sú podľa neho nevyhnutné, nepredstavujú však odklon od francúzskeho sociálneho modelu. Dôvodom nespokojnosti obyvateľov druhej najväčšej krajiny EÚ je vysoká nezamestnanosť a narastajúci štátny dlh, na ktorý vláda reaguje úspornými opatreniami. Francúzi prestávajú veriť, že vláda Socialistickej strany na čele s Hollandom dokáže súčasný negatívny trend zvrátiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies